Ziekenhuis in Israël | heeft medicijn tegen Corona ontdekt

~BREAKING NIEUWS~

TEL AVIV – Een Israëlisch ziekenhuis denkt een nieuw medicijn tegen Covid-19 te hebben gevonden. De eerste resultaten zijn indrukwekkend: 29 van de 30 mensen die met ernstige klachten in het Ichilov-ziekenhuis in Tel Aviv lagen, konden na toediening van het medicijn naar huis.

Het gaat om het middel EXO-CD24. Binnen drie tot vijf dagen na toediening van het medicijn konden de 29 patiënten uit het ziekenhuis worden ontslagen. De laatste patiënt herstelde ook, al duurde het bij haar iets langer.

EXO-CD24 was oorspronkelijk ontwikkeld om kanker mee te bestrijden. Nu lijkt het dus ook Covid-patiënten te helpen, met name als zij nog niet in kritieke toestand verkeren. Het ziekenhuis heeft een verzoek ingediend bij het Israëlische ministerie van Gezondheid om de proef te verlengen.

Ook een medisch centrum in Jeruzalem denkt op het spoor te zijn van een werkzaam medicijn: een middel met de naam Allocetra. Van de 21 patiënten in kritieke toestand die ermee werden behandeld, herstelden er 19 binnen zes dagen. Allocetra was oorspronkelijk ontwikkeld voor de behandeling van een overactief immuunsysteem.

Voor beide medicijnen geldt dat er meer en grootschaliger onderzoek dient te worden gedaan voordat er van een werkelijke doorbraak kan worden gesproken.

Lockdown 
Ondertussen wordt de strenge lockdown in Israël komende week enigszins versoepeld, ondanks het nog steeds hoge aantal besmettingen. Mensen mogen dan weer verder dan een kilometer van huis reizen. Winkels blijven vooralsnog gesloten. Men twijfelt nog of ook een deel van de scholen en kinderdagverblijven zijn deuren kan openen.

De man die tot voor kort in Israël de corona-aanpak leidde, ziekenhuisdirecteur Ronni Gamzu, is ’furieus’ over de huidige lockdown. Volgens hem heiligt het doel niet de middelen en lijdt de bevolking er alleen maar onder. „Het maakt echt niet zo’n groot verschil als je de winkels opent”, aldus Gamzu in een interview met de Jerusalem Post. Volgens hem realiseren de politici niet wat er in de samenleving leeft.

Hij is ook hoopvol over de vaccinatiecampagne. In Israël komt inmiddels iedereen boven de zestien jaar in aanmerking voor een inenting. Toch neemt de prikbereidheid onder de bevolking af, mede door twijfel of de vaccins wel helpen tegen de verschillende mutaties van het coronavirus. Er is binnen de regering zelfs geopperd om inenten te verplichten. Dat ligt juridisch echter moeilijk.

Effectiviteit vaccin
Een zorgverzekeraar kwam deze week opnieuw met goede cijfers over de effectiviteit van de vaccinaties: van de 416.900 mensen die nagenoeg volledig beschermd zouden moeten zijn, een week na de tweede prik, zijn er slechts 254 besmet geraakt met het coronavirus. Zij hadden bovendien slechts lichte symptomen.

Meer goed nieuws, uit een ander deel van de wereld: de Britse universiteit Oxford meldt dat het coronavaccin dat zij produceren in samenwerking met farmaceut AstraZeneca even goed werkt tegen de Britse coronamutatie als tegen de ’oude’ variant van het virus.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de Telegraaf gelezen heeft. We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik, mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: 
Tekst: Redactie Telegraaf
Bron: Telegraaf.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!