Thaise overheid lanceert een controversiële videowedstrijd en  nodigt de bevolking uit om video’s van vreselijke ongelukken in te sturen 

BANGKOK:- Het wegverkeer in Thailand is berucht om de vele slachtoffers die er jaarlijks vallen, zo’n 22.000 verkeersdoden per jaar. Met een bewustwordingscampagne probeert de overheid dat aantal een beetje te verminderen. 

De overheid schrijft daarom een controversiële wedstrijd uit, waarin burgers worden opgeroepen om video’s van de vreselijkste verkeersongelukken op te sturen, waaruit er zeven worden gekozen. De winnaars krijgen ieder 10.000 baht, omgerekend zo’n 270 euro.

De campagne is onderdeel van een breder maatregelenpakket, dat de naam ‘Zeven Gevaarlijke Dagen’ draagt. De zeven dagen rondom de jaarwisseling (tussen 29 december en 4 januari) staan namelijk bekend als de gevaarlijkste, want dan vallen naar verhouding de meeste doden in het verkeer (de autoriteiten verwachten zo’n 7,3 miljoen voertuigen op de wegen). Vorig jaar stierven 333 mensen rondom de feestdagen in het verkeer. De politie heeft 50.000 agenten uitgestuurd om mensen op de bon te slingeren.

De bewustwordingscampagne heeft ook vervelende neveneffecten. In Chiang Mai, in Noord-Thailand, rukten reddingsdiensten vrijdag uit na een melding over een mogelijk dodelijk verkeersongeval. Bij aankomst zagen ze twee motoren langs de weg liggen en drie mogelijke slachtoffers. Al snel bleek dat de slachtoffers vogelverschrikkers waren, die daar waren neergelegd om een scene te schieten voor de videowedstrijd. De plaatselijke reddingsdiensten uitten hun frustraties op Facebook met een oproep om niet meer te bellen: ‘Openbare mededeling: dit is geen ongeluk. We zijn er ontelbare keren over gebeld.’

We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik.

Informatie en bron
Illustraties: AFP
Content: Gijs Moes
Bron: trouw.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!