Oosterse dollarvogel valt uit de lucht in Bangkok vanwege vermoedelijke PM2.5-vergiftiging

BANGKOK:- Een zieke Oosterse dollarvogel viel deze week uit de vervuilde lucht van Bangkok nabij Lumpini Park. De dierenartsen onderzochten de vogel en ontdekten dat hij leed aan een ernstige longontsteking in beide longen.  Ze vermoedden dat het werd veroorzaakt door PM2.5-stofverontreinigingsvergiftiging.

Khun Kaset Sudecha, dierenarts aan de Faculteit Diergeneeskunde van Kasetsart Universiteit plaatste woensdag een foto van de vogel op Facebook, waarin hij uitlegde dat luchtverontreiniging veroorzaakt door PM2.5-stofdeeltjes alle soorten levende wezens aantast.

De Oosterse dollarvogel is bijvoorbeeld een prachtige, kleurrijke en kenmerkende trekvogel die in het wild voorkomt van Australië tot Japan en India.  In Thailand komt deze vogel in alle streken voor en migreert vaak via Bangkok, aldus de dierenarts.  

Afgelopen woensdag viel de vogel uit de lucht en landde voor een huis in de buurt van Lumpini Park in het centrum van Bangkok.  Het ging allerbelabberdst met het dier, maar het leefde nog.  Een lokale man heeft hem naar de dierenarts gebracht.

Een röntgenfoto onthulde dat de vogel tijdens de val geen botbreuken had opgelopen, maar leed aan een ernstige longontsteking in zijn twee kleine longen, wat hoogstwaarschijnlijk de reden was voor zijn zwakte en val, aldus de dierenarts.  

Bij het inademen van PM2.5-stofdeeltjes in de lucht “had de vogel last van pijnlijke ogen, keel en kortademigheid totdat het zuurstofniveau daalde, waardoor hij duizelig werd, flauwviel en uit de lucht viel”, aldus de dierenarts.

“Mensen zullen exact dezelfde symptomen ervaren”, waarschuwde de dierenarts.  “Dit is een indicator van de kwaliteit van de lucht in de stad”, voegde hij eraan toe.  Het is de wake-up call van de natuur.  De dierenarts zei dat PM2.5-vervuiling wordt veroorzaakt door menselijke activiteiten en terugkaatst naar de mens.  Kleinere wezens zullen het eerst worden getroffen, wat ons de symptomen van vergiftiging door luchtverontreiniging laat zien, zei hij.  “Ik wil een serieuze waarschuwing sturen naar de publieke sector, de private sector en mensen:

Concentreer alstublieft uw aandacht op de milieuproblemen om u heen en help ze zo goed mogelijk op te lossen.

 “Alsjeblieft, want de natuur heeft ons een duidelijke waarschuwing gegeven.”  Tegenwoordig wordt de luchtkwaliteitsindex (AQI) van Bangkok beoordeeld als “ongezond”.  Als u in een gebied woont dat wordt blootgesteld aan PM2.5, wordt aanbevolen om buitenshuis een N95-masker te dragen, buitensporten te vermijden, ramen gesloten te houden en thuis een luchtreiniger te gebruiken.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de Thaise media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Bangkok
Bron: The Thaiger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!