Olleke Bolleke in gesprek met de stuwende kracht achter de “De Elephant Parade”…. Jeannette Woelinga

CHIANG MAI:- Uw nieuwsbeer had het genoegen om kennis te maken met de in Groningen geboren brunette, Jeannette Woelinga woonachtig in Chiangmai. Jeannette woont sinds 11 jaar met haar twee dochters in het hoger gelegen Chiang mai.  Enkele jaren terug is Jeannette begonnen als sales manager bij “The Elephant Parade” en inmiddels opgeklommen tot General Manager.

Waar staat de “The Elephant Parade” voor
The Elephant Parade is een social enterprise en beheert ’s werelds grootste kunst tentoonstelling van handgeschilderde olifanten beelden.  Elk beeld van de Elephant Parade is gemaakt door kunstenaars en beroemdheden en is een uniek kunstwerk op zich.  De levensgrote standbeelden van babyolifanten worden tentoongesteld in internationale steden en vergroten het bewustzijn voor de noodzaak van het behoud van olifanten.

U zult ze waarschijnlijk vast wel eens gezien hebben, die kleurrijke olifantjes, van de Elephant Parade,  welke zich ten doel heeft gesteld om de met uitsterven bedreigde Aziatische olifant te redden.

Internationaal 
The Elephant Parade is  kleurrijke internationale tentoonstelling van rijk gedecoreerde en beschilderde olifanten. Na onder andere Londen, Shanghai, Amsterdam, Rio, Dubai en Bangkok kunt u nu ook genieten van deze internationale tentoonstelling met levensgrote sculpturen in Ootmarsum,  tot en met 31 oktober 2021 zijn deze prachtige dikhuiden te bewonderen in heel Noordoost-Twente.

Nederland
In het Wildlands Adventure Zoo Emmen en het stadscentrum van Emmen wordt nu ook opgesierd door een olifantenparade. Er worden 32 grote kunstolifanten in het park en in het centrum van Emmen tot 24 oktober geplaatst en deze vormen samen de WIldlands Emmen Parade. De Elephant Parade is een onderdeel van de feestelijkheden rondom het 5-jarig bestaan van het dierenpark dit jaar. WILDLANDS heeft, met elf olifanten, de grootste olifantenkudde van Europa. In februari 2021 is de jongste dikhuid Ka Yan geboren.

U zult kunnen begrijpen dat deze de bontgekleurde stoet met slurfbeesten als de grootste openluchttentoonstelling ter wereld met internationale aandacht bekend staat, juist het een berengezellig gezicht is, dat het straatbeeld direct opfleurt. 

Maar let op, het initiatief van de Elephant Parade is niet zomaar uit de lucht komen vallen, het project heeft wel degelijk een doelde Elephant Parade heeft namelijk als doel het redden van de met uitsterven bedreigde Aziatische olifant.

Hoe werkt dat dan? 
Tijdens de maanden dat de grote lobbesen de stad sieren, raken velen verliefd op deze kunstwerken. Dat is ook precies de bedoeling. Aangezien na afloop van de tentoonstelling alle beelden onder de hamer gaan.  Doorgaans worden de beelden geveild bij grote prestigeuze veilinghuizen als Christie’s of Sotheby’s.

En het geld? 
Een deel van de inkomsten van Elephant Parade wordt gedoneerd aan The Friends of the Asian Elephant  en Elephant Family, een organisatie die zich inzet voor het behoud van de Aziatische olifant.

De Aziatische olifant wordt met uitsterven bedreigd. 
Het beschikbare leefgebied is gekrompen met 95%. Over het laatste 100 jaar zijn er zeker 50.000 olifanten minder dan ervoor.

Het doel van de foundation
*Meer bekendheid geven aan deze schrikbarende terugloop van de olifantenpopulatie.
*Verbetering van het welzijn en het behoud van de Aziatische olifant ondersteunen.

“Als we nu geen maatregelen hoeft te nemen , zal de Aziatische olifant in een paar decennia uitgestorven zijn. Laten we olifanten te redden!”
De prioriteiten van de foundation:
1) Bewustwording en onderwijs.
2) Oplossingen voor het conflict tussen mens en olifant.
3) Gezondheid en welzijn van de Aziatische olifanten.

Hoe het allemaal begon
The Elephant Parade is een initiatief van vader en zoon Marc en Mike Spits. Ze bezochten tijdens een reis door Thailand een olifantenziekenhuis in Lampang. Daar zagen zij Mosha, een babyolifantje dat haar poot verloor toen slechts zeven maanden oud was. 

Ze was de eerste olifant die een protese aangemeten kreeg. Ieder jaar ontvangt ze een nieuwe kunstpoot en moet dan weer opnieuw leren te lopen. 

Ze was de eerste olifant die een protese aangemeten kreeg. Ieder jaar ontvangt ze een nieuwe kunstpoot en moet dan weer opnieuw leren te lopen. 

Terstond besloten zij een project op poten te zetten waarmee ze de samenleving bewust kan maken van de situatie waarin de Aziatische olifant zich bevind. Het project Elephant Parade was geboren.

“Wij geloven in de kracht van een wereldwijde beweging die de wereld gelukkiger zal maken. Onze wereldwijde openluchttentoonstellingen toveren bij miljoenen een glimlach op het gezicht. Tegelijkertijd wakkert het bewustzijn aan ten aanzien van de noodzaak van bescherming van de olifant. We zullen de Aziatische olifant altijd steunen.”

Mijn interview met Jeannette was uiterst geanimeerd gesprek, hoe kan het ook anders met deze enthousiaste dame, die zich voor 100 procent inzet, om haar steentje bij te dragen om te voorkomen de Aziatische olifant niet zal uitsterven. 

Jeannette timmert op zijn Hollands gezegd dan ook flink aan de weg, en reist heel Thailand door om dit goede doel bij menigeen onder ogen te brengen. Een van hen was bijvoorbeeld de voormalige Ambassadeur van Nederland Kees Rade, hij mocht bij vertrek Koning Vajiralongkorn een prachtige olifant met een typisch Hollands en Thais decor aanbieden.

Tenslotte vertelde Jeannette mijn dat alle leden van Olleke Bolleke van harte uitgenodigd zijn om een bezoek te brengen aan de fabriek in Chiang Mai, waar iedereen een gratis rondleiding krijgt om met eigen ogen te zien hoe de beelden worden geschilderd.  Als kers op de taart beloofde Jeannette dat alle leden van Olleke Bolleke in Thailand een korting zouden krijgen van 15% op hun aankoop in de speciale olifantenwinkel.

Tsja, u raadt het waarschijnlijk al…..toen kwam de onvermijdelijke olifant met zijn slurf en die blies dit hele verhaaltje van Olleke Bolleke uit.

Jeanette, bedankt voor de prachtige olifant, ik zal hem een vooraanstaand plaatsje in de “porseleinkast” geven, waarbij ik hoop dat hij daar lang blijft staan.

Auke Boon aka Olleke Bolleke in Thailand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!