Juntaleider Myanmar reageert na uitsluiting voor deelname aan regionale top

ZUIDOOST AZIË:- De juntaleider van Myanmar heeft voor het eerst gesproken, nadat hij gisteren werd uitgesloten voor een regionale top van regeringsleiders later deze maand in Brunei.

De top wordt georganiseerd door de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (ASEAN). De praatclub van tien Zuidoost-Aziatische landen nodigde de militaire leider van Myanmar niet uit, omdat er volgens de lidstaten nauwelijks een einde is gekomen aan het geweld in zijn land na de militaire coup in februari.

Min Aung Hlaing zei in een tv-speech dat zijn leger zich inzet voor vrede en democratie, maar dat de ASEAN ook rekening moet houden met “geweld en provocaties van terroristische groeperingen”.

“Niemand interesseert zich voor geweld van hun kant, maar er wordt wel geëist dat wij het probleem oplossen. ASEAN zou daar aan moeten werken”, zei hij. De militieleider ging niet specifiek in op de uitsluiting van de top.

De ASEAN werd opgericht in 1967. 
De oorspronkelijke vijf lidstaten werden vooral in elkaars armen gedreven door angst voor het communisme. Tegenwoordig werkt de ‘Association of Southeast Asian Nations’ vooral samen op gebied van economie, politiek en veiligheid. De lidstaten richten zich vooral op samenwerking en consensus en lezen elkaar gewoonlijk niet de les. De tien lidstaten zijn Brunei, Cambodja, Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar, de Filippijnen, Singapore, Thailand en Vietnam.

In plaats van de militaire leider heeft de ASEAN een niet-politieke vertegenwoordiger uit Myanmar voor de top uitgenodigd.

De ASEAN probeerde herhaaldelijk om een inspectie in Myanmar uit te voeren, maar dat wordt steeds uitgesteld. Volgens Min Aung Hlaing is de gezant welkom in Myanmar maar zijn “sommige van zijn eisen niet onderhandelbaar”. De gezant wil onder meer een ontmoeting met de afgezette politiek leider Aung San Suu Kyi, maar de junta weigert dit toe te staan. Aung San Suu Kyi werd in februari afgezet en zit sindsdien vast.

De militaire coup volgde na verkiezingen die werden gewonnen door de partij van regeringsleider Aung San Suu Kyi. Zij werd daarna opgepakt en zit sindsdien vast op verdenking van corruptie.qqq

Junta zegt ruim 5600 gevangenen vrij te laten
Naast de opmerkingen richting de ASEAN, maakte de legerleiding bekend ruim 5600 gevangenen te willen vrijlaten. De meesten zitten vast voor betrokkenheid bij protesten tegen de machtsovername.

De lokale mensenrechtenorganisatie AAPP twijfelt aan de intenties van junta. Volgens AAPP zitten ruim 7300 mensen vast, die dagelijks worden mishandeld. “Deze aankondiging is slechts een afleiding”, twittert de organisatie.

Volgens de militaire machthebbers waren de verkiezingen van toen frauduleus, en was de machtsovername daarom grondwettelijk. De kiescommissie van het land had vastgesteld dat geen sprake was van fraude, wat internationale waarnemers bevestigden.

Na de coup braken massale protesten en stakingen uit in het land, die hard werden neergeslagen. Duizenden mensen zijn opgepakt en volgens een organisatie voor politieke gevangen heeft het leger 939 mensen gedood in de nasleep van de staatsgreep. De machtshebbers betwisten dat aantal en wijzen erop dat ook militairen om het leven zijn gekomen.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel dat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft. We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik, mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: AFP
Content: redactie 
Bron: NOS.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!