Myanmarese junta overweegt dorpsmilities op te richten om de tegenstand tijdig de kop in te drukken

YANGOON:- De junta van Myanmar overweegt dorpsmilities op te richten om de oppositie tegen zijn heerschappij te bestrijden, zo liet de Myanmarese staatsmedia gisteren weten, terwijl het meer dan zes maanden na het grijpen van de macht worstelt om de controle te behouden.

Het land is continue in rep en roer sinds de regering van Aung San Suu Kyi tijdens een staatsgreep in februari werd afgezet, wat leidde tot enorme pro-democratische protesten en een bloedig militair optreden.

Er zijn nu lokale “zelfverdedigingsgroepen” ontstaan ​​om het leger te bestrijden, vaak met jachtgeweren of wapens die in geïmproviseerde junglefabrieken zijn gemaakt.

De georganiseerde groepen hebben bijgedragen aan de vluchtige mix in Myanmar, waar meer dan 20 etnische rebellengroepen zich vóór de staatsgreep al in verschillende stadia van conflict met het leger bevonden.

De State Administration Council – zoals de junta zichzelf noemt – heeft de “systematische vorming van militietroepen van dorpsbewoners” besproken, zo meldde het door de staat gesteunde krant “The Global New Light of Myanmar” gisteren.

Het besprak ook beloningen voor degenen die informatie verstrekken over anti-junta-demonstranten, en het “effectieve hinderen” van gevestigde opstandelingengroepen aan de rand van Myanmar die wapens en training verstrekken, aldus de krant.

Mr.David Mathieson, een analist die voorheen in het land was gevestigd, vertelde AFP dat het onwaarschijnlijk is dat velen zich vrijwillig zouden aanmelden voor een militie, gezien “de wijdverbreide woede jegens het leger”.

“Maar er moet ook een Tatmadaw-dilemma (het leger van Myanmar) zijn bij het trainen en bewapenen van mensen die… de training en de wapens op jou kunnen terugdraaien.”

De gevechten gaan door in het hele land, waarbij de lokale bevolking in de noordwestelijke Sagaing-regio het leger beschuldigt van het gebruik van artillerie tijdens botsingen met één groep.

Eerder deze maand waarschuwde de ambassadeur van Myanmar bij de Verenigde Naties, die weigerde zijn post te verlaten na de staatsgreep, de wereldorganisatie voor een “gerapporteerd bloedbad” van 40 mensen in Sagaing.

De confrontaties hebben grotendeels plaatsgevonden in landelijke gebieden, hoewel in juni vier demonstranten en ten minste twee militaire officieren werden gedood in een vuurgevecht in de tweede stad van het land, Mandalay.

Volgens een lokale groep die de gewelddadige actie van de junta volgen zijn sinds de staatsgreep meer dan 1050mensen gedood door veiligheidstroepen.  Volgens het leger is de tol veel lager.

Het leger heeft zijn machtsgreep gerechtvaardigd door massale fraude te beweren tijdens de verkiezingen van 2020 die door Suu Kyi’s Nationale Liga voor Democratie (NLD) die met een enorme zege werden gewonnen.

We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik.

Informatie en bron
Illustraties: Reuters
Content: Olleke Bolleke in Zuidoost Azië 
Bron: Reuters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!