Media- en mensenrechtenadvocaten roepen de rechtbank op om het door Premier Prayut uitgevaardigde bevel ongedaan te maken

BANGKOK:-  De media en mensenrechtenadvocaten hebben gisteren een verzoekschrift ingediend bij de burgerlijke rechtbank om het ​​nieuwe bevel van de premier op grond van het nooddecreet te vernietigen dat volgens hen de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting in gevaar brengt.

Ze riepen ook op tot een verbod om de toepassing van het controversiële bevel tijdelijk op te schorten in afwachting van een definitieve uitspraak, aangezien de kwestie van cruciaal belang was voor de samenleving en een bedreiging en angst voor het publiek vormde.

Mediavertegenwoordigers van digitale platforms zoals The Reporters, Voice, The Standard en Prachathai, evenals advocaten van de Human Rights Lawyers Alliance, dienden de rechtszaak in bij de rechtbank en noemden premier Prayut Chan-o-cha als de “bedenker”.

De rechtszaak stelt dat de persvrijheid in gevaar is sinds de 29e aankondiging van het nooddecreet.  Hij beweerde dat de premier niet de macht had om internetproviders te blokkeren.  Het land heeft al de cyber-criminaliteitswet om criminelen te straffen, aldus de rechtszaak.

Aankondiging nr. 29 van het opkomende besluit, ondertekend door de premier, is afgelopen vrijdag in werking getreden.  Het instrueert de autoriteiten om internetserviceproviders te instrueren om de internettoegang onmiddellijk te blokkeren voor iedereen die informatie verspreidt die “mensen bang kan maken”.

De regering beweerde dat harde actie nodig was om de verspreiding van verkeerde informatie en nepnieuws te stoppen, maar mediaorganisaties, academici en mensenrechtenactivisten beweren dat het bevel in plaats daarvan zou kunnen dienen om tegenstanders van de regering en media die kritiek hebben op de regering het zwijgen op te leggen.

Daarbij moet opgemerkt worden dat bevel werd uitgevaardigd te midden van groeiende ontevredenheid over de manier waarop de regering de Covid-19-pandemie aanpakt en het niet verstrekken van voldoende vaccins en het onder controle houden van de overdrachtssnelheden.

Zes mediaorganisaties hebben gedreigd om de juridische en sociale druk op de regering op te voeren als deze weigert de in hun ogen beperkte mediavrijheden op te heffen.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft. We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik, mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Bangkok Post
Vertaling: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!