Kunnen scherpe gerechten het verlangen naar zout in bedwang houden of de bloeddruk verlagen?

~PEPER IN DE MOND, MAAKT HET HART GEZOND~
(Goed voor de gezondheid)

PATTAYA:- Voordat ik verder voor u schrijf, wil ik even het een korte toelichting geven aan de uitspraak “PEPER IN DE KONT”, er wordt wel eens gesproken over iemand die peper in zijn kont zou moeten hebben. Deze uitdrukking is wel gebaseerd op een feit, namelijk dat paarden de stof vroeger tijdens paardenrennen kregen toegediend. Niet in hun achterwerk, maar op hun benen. Peper in eten heeft overigens dezelfde uitwerking. Het maakt dat mensen wat pittiger en actiever worden, maar dit terzijde.

Wist U dat mensen die van pittig eten houden, mogelijk minder zout eten en hebben vaak een lagere bloeddruk, wat mogelijk hun risico op hartaanvallen en beroertes vermindert, zo suggereerde een onlangs gehouden onderzoek.

Het bleek dat als mensen géén scherp voedsel nuttigen, ze gemiddeld 13,4 gram zout per dag gebruiken, zo las uw nieuwsbeer in het tijdschrift Hypertension.  Maar als mensen naar pittige gerechten smachten, bedroeg hun gemiddelde zoutinname slechts 10,3 gram per dag.

Systolische bloeddruk – het “top” getal dat aangeeft hoeveel druk het bloed uitoefent tegen de slagaderwanden wanneer het hart klopt, was 8 mmHg (millimeter kwik) lager voor mensen met de grootste liefde voor pittig voedsel dan voor personen met de laagste tolerantie voor kruiden, zo bleek uit de studie.

Diastolische bloeddruk – het “onderste” getal dat aangeeft hoeveel druk het bloed uitoefent op de slagaderwanden wanneer het hart in rust is tussen de slagen – was 5 mmHg lager voor kruidenliefhebbers.

“Onze studie toont aan dat het genieten van een pittige smaak een belangrijke manier is om de zoutinname en bloeddruk te verminderen, ongeacht het soort voedsel en de hoeveelheid voedsel,” volgens professor Zhiming Zhu van de Derde Militaire Medische Universiteit in Chongqing in China.

 “We adviseren mensen om in hun dagelijks leven van pittig eten te genieten, zolang ze dat kunnen verdragen”, zei Zhu per e-mail.  “We raden mensen die de scherpe chilipeper niet kunnen verdragen niet aan om vaak gekruid voedsel te consumeren.”

Een zoutrijk dieet wordt al lang in verband gebracht met een grotere kans op het ontwikkelen van hoge bloeddruk en hartaandoeningen, evenals een verhoogd risico op een hartaanval, beroerte en hartfalen.

Maar het bepalen van de ideale hoeveelheid zout in de voeding is controversieel, omdat sommige onderzoeken ook een verhoogd risico op hartaandoeningen, hoge bloeddruk en hartaanvallen hebben gevonden bij verder gezonde mensen die te weinig zout consumeren.

Sommige eerdere onderzoeken suggereren dat sporenhoeveelheden capsaïcine, de chemische stof die chilipepers hun scherpe geur geeft, de zoute smaken in voedingsmiddelen kunnen versterken, waardoor in wezen een lagere hoeveelheid zout nodig is om de smaak te krijgen die mensen misschien willen, zei Zhu per e-mail.

Voor de huidige studie wilden onderzoekers zien of dit verhoogde bewustzijn van zoute smaken in voedsel zich zou kunnen vertalen in een lagere zoutinname, aldus professor Zhu.

Onderzoekers gebruikten ook beeldvormingstechnieken om naar twee hersengebieden van de deelnemers te kijken – de insula en orbitofrontale cortex – waarvan bekend is dat ze betrokken zijn bij zoute smaak.

Ze ontdekten dat de door zout en kruiden gestimuleerde gebieden elkaar overlappen, en dat kruiden de hersenactiviteit in door zout geactiveerde gebieden verder verhoogden.  Auteurs zeiden dat deze verhoogde activiteit mensen waarschijnlijk gevoeliger maakt voor zout, zodat ze met minder van voedsel kunnen genieten.

De studie was geen medische gecontroleerd experiment dat enkel werd uitgevoerd om te bewijzen of en hoe een liefde voor pittig eten zich zou kunnen vertalen in het eten van minder zout of een lagere bloeddruk.

Een ander nadeel is dat onderzoekers vertrouwden op enquêtes om te bepalen hoeveel zout deelnemers consumeerden, en ze hebben dit niet onafhankelijk geverifieerd, zo merken de auteurs op.

Olleke Bolleke in Pattaya

PS. Ik als auteur van Olleke Bolleke neem nog maar een Amlopine pilletje!😜

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!