Kritiek Thaise boeddhisten op gebruik afbeelding van monnik door Amerikaans kledingmerk

~HET NAADJE VAN DE KOUS WILLEN WETEN~
(Alle details willen weten)

BANGKOK:- Het Amerikaanse kledingmerk Supreme ligt onder vuur vanwege het gebruik van een afbeelding van een gerespecteerde monnik en verschillende boeddhistische ‘yant’-ontwerpen op een kledingijn genaamd ‘Blessings Ripstop Shirt’.

Het Thaise Nationale Bureau voor Boeddhisme zegt dat ze van plan zijn een brief in te dienen bij het kledingbedrijf, vanwege het zonder toestemming gebruiken van de afbeelding van de bekende en gerespecteerde monnik, en hen uit te leggen waarom het gebruik van de afbeelding ongepast is.

Volgens Sipboworn Kaewngam, een inspecteur bij het National Office of Buddhism, zal het kantoor niet alleen contact opnemen met het kledingbedrijf, maar ook het Thaise Ministerie van Digitale Economie en Maatschappij en hen vragen om de afbeeldingen van de online aangeboden shirts te onderzoeken.

De overleden monnik Luang Phor Koon Parisutho van Wat Ban Rai in Nakhon Ratchasima (Korat) was zeer populair in Thailand. Velen geloofden dat amuletten en talismannen met afbeeldingen van de monnik, magisch waren en ze zelfs tegen geweerschoten konden beschermen. Velen bezochten de monnik voor zegeningen. Hij stierf in 2015 op 91-jarige leeftijd en schonk zijn lichaam aan de Khon Kaen Universiteit om bestudeerd te worden door medische studenten. Zijn lichaam werd vervolgens gecremeerd in 2019. Duizenden woonden de Koninklijk gesponsorde ceremonie bij.

De afbeelding op de shirts, die in zwart, blauw en camouflagekleur worden aangeboden, tonen een afbeelding van een rokende Luang Phor Koon. Een naaste familielid van de overleden monnik vertelde dat hij vermoedt dat de foto rond 2002 of 2003 is gemaakt met toestemming van de monnik om geld in te zamelen voor Wat Ban Rai.

Hij zegt dat de tempel nooit overhemden heeft gemaakt met de afbeelding van de monnik, omdat de overhemden op ongeschikte plaatsen kunnen eindigen als ze versleten zijn. Thais gooien religieuze foto’s of andere items meestal niet weg omdat dit als respectloos wordt beschouwd. Boeddhisten in Thailand gebruiken meestal ook geen religieuze afbeeldingen voor decoratie, zoals op T-shirts.

Volgens tempelfunctionaris Tawatchai Saenprasit heeft Supreme blijkbaar geen contact opgenomen met Wat Ban Rai voordat het kledingmerk de afbeelding van de monnik gebruikte. Hij zegt dat het bedrijf om toestemming had moeten vragen.

“De tempelcommissie zal de kwestie bespreken en onderzoeken wat de achterliggende gedachte is van het kledingmerk en het gebruik van de afbeelding van Luang Phor Koon Parisutho.”

Wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: The Thaiger
Vertaling: De Kleine Beer
Bron: The Thaiger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!