In Bangkok weigeren ziekenhuizen momenteel covid19 patiënten aan te nemen

THAILAND:- In Bangkok en de omliggende provincies kunnen de ziekenhuizen de toevloed van coronapatiënten niet meer aan. Steeds meer nieuwe patiënten worden geweigerd en in de oude luchthaven van Don Muang is een noodziekenhuis ingericht. Zieken met lichte symptomen worden met speciale treinen naar opvangcentra in andere steden overgebracht. Het toeristische eiland Phuket sluit zich binnenkort volledig af van de rest van het land om internationaal toerisme te behouden.

Was Thailand relatief goed doorheen de eerste golven van de epidemie geraakt, dat is dat de voorbije maanden niet langer het geval. De nieuwe en erg besmettelijke deltavariant die uit India komt,  zou daarvan de oorzaak zijn. Hoe die Thailand is binnengekomen, is niet duidelijk, maar mogelijk heeft de crisis in buurland Myanmar daar mee te maken.

Het aantal besmette mensen en overlijdens stijgt de voorbije weken plots erg snel in de hoofdstad Bangkok en de omliggende provincies. Vandaag is een triest record van meer dan 17.600 geregistreerde besmettingen en 165 doden opgetekend. Zeker 21 van die mensen overleden thuis omdat er geen opvang meer was in de ziekenhuizen.

In Bangkok wachten minstens 1.200 zieke mensen op een opname in een ziekenhuis en 6.000 anderen hebben een behandeling gevraagd via een speciaal telefoonnummer. Zo’n 30.000 anderen met lichte symptomen zitten gewoon thuis in isolement. Anders dan vorig jaar krijgt de regering van vooral gewezen militairen nu bakken kritiek: in Thailand is slechts iets minder dan 6 procent van de 66 miljoen inwoners gevaccineerd en dat heeft de opmars van de beruchte deltavariant van het virus in de hand gewerkt.

Nu de gezondheidszorg in Bangkok kraakt, springen er tegelijk initiatieven op van burgers die op eigen houtje hulp gaan verstrekken. Groepen zoals “Saimai will survive” voeren coronatesten uit, verstrekken zuurstofflessen bij hulpbehoevende mensen thuis of gaan op zoek naar waar er mogelijk toch nog plaats voor nieuwe patiënten zou zijn.

Het noodziekenhuis zou een deel van de nood in Bangkok en omgeving kunnen lenigen, maar de vraag is of dat voldoende zal zijn. Ook elders in Bangkok zijn op kleinere schaal noodziekenhuizen ingericht in openbare gebouwen of sporthallen.

In vergelijking met de meeste buurlanden heeft Thailand een degelijke gezondheidszorg en goede ziekenhuizen. Dat is niet overal zo, maar zeker in grote steden zoals Bangkok. 

Ook zijn een aantal speciale treinen ingericht om coronapatiënten met minder erge symptomen vanuit Bangkok over te brengen naar ziekenhuizen in het noordoosten van het land. Het gaat dan om mensen uit die veelal armere streek die in Bangkok komen werken. Ze zullen dan wel geïsoleerd worden in lokale ziekenhuizen.

Het oostelijke buurland Cambodja heeft vandaag een lockdown ingesteld in de acht provincies die aan Thailand grenzen. Dat land wil zo verhinderen dat het virus op die manier vanuit Thailand ook Cambodja zou binnenkomen.

Het Thaise eiland Phuket verbiedt van 3 tot 16 augustus zo goed als alle verkeer naar de rest van Thailand. Op die manier wil Phuket het experiment inzake internationaal toerisme behouden, ondanks de stijgende cijfers in het land. Sinds 1 juli zijn buitenlanders uit een groot aantal landen welkom in Phuket als ze volledig gevaccineerd zijn. Door zich af te sluiten van de rest van het land wil Phuket het toerisme als belangrijkste bron van inkomsten behouden.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft. We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik, mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Jos de Greef
Bron: VRT.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!