Demonstranten in Thailand blijven betogen ondanks verbod, politie treedt nu hard op

THAILAND:- In de Thaise hoofdstad Bangkok zijn gisteravond en vandaag opnieuw tienduizenden jongeren op straat gekomen uit onvrede met de regering en de rol van de monarchie. Ze negeerden zo een betogingsverbod dat was uitgevaardigd door premier Prayuth Chan-ocha. Die wil van geen ontslag weten. Vandaag is de politie hardhandig opgetreden tegen de betogers. Koning Maha Vajiralongkorn heeft intussen een oproep gedaan om de monarchie te beschermen.

Afgelopen donderdag had de regering een samenscholingsverbod uitgevaardigd waardoor mensen met maximum vijf tegelijk op straat mogen komen. Ook zijn de meeste leiders van de protestbeweging van de jongeren opgepakt. Twee van hen zullen worden vervolgd wegens “geweld tegen de koningin”.

Woensdag was een konvooi met de auto van koningin Suthida in de straten van Bangkok terechtgekomen in een betoging en een paar keer tot stilstand gebracht. De koningin en haar entourage werden echter niet bedreigd. (Lees verder onder de tweet van de liberale krant Khaosad).

Gisteravond lapten tienduizenden jongeren echter het betogingsverbod aan hun laars en kwamen ze opnieuw massaal op straat. Ze vroegen de vrijlating van de opgepakte jongeren en ze blijven eisen dat de regering en de premier opstappen, en dat de rol van de monarchie beperkt wordt. De Thaise premier Prayuth Chan-ocha weigert vooralsnog om af te treden.

Ook vandaag zijn opnieuw duizenden mensen op straat gekomen ondanks het verbod. Dit keer trad de politie harder op. De agenten hebben traangas en waterkanonnen ingezet en er zou een onbekend aantal gewonden zijn gevallen. De politie zou ook een aantal boeddhistische monniken aangepakt hebben nadat die zich bij de betogers hadden geschaard. Een aantal demonstranten zouden zich verschanst hebben in de campus van de Chulalongkorn-universiteit. Anderen zijn opgepakt.

Een leider van de protestbeweging heeft opgeroepen om de betoging te ontbinden. Sommigen vrezen voor een herhaling van het bloedbad onder protesterende studenten op de Thammasat-universiteit in oktober 1976. Vlak voor een militaire staatsgreep werden toen officieel 46 studenten op erg wrede manier omgebracht door militairen, agenten en leden van een extreemrechtse militie. In werkelijkheid zou het aantal doden veel hoger gelegen hebben. Meer dan 3.000 studenten zouden toen opgepakt en zwaar mishandeld zijn geweest.

Verrassend heeft ook koning Maha Vajiralongkorn (of Rama X) zich in de discussie gemengd. In een oproep stelt hij dat Thailand “mensen nodig heeft die houden van het land en van de monarchie”. Dat lijkt een oproep aan royalisten om zich tegen het protest te keren. De voorbije dagen waren er ook al tegenbetogingen van koningsgezinden in Bangkok.

Het is de eerste keer dat de koning uitspraken doet over het jongerenprotest. Toevallig was hij vandaag in het noorden van het land voor een ontmoeting met voormalige communistische rebellen. Die hebben decennia geleden amnestie gekregen nadat ze de wapens hadden neergelegd. “Met alle ervaring en de dingen die jullie gedaan hebben, kunnen jullie de jonge generatie iets leren. Dat zal erg nuttig zijn”, aldus koning Maha Vajiralongkorn tot de ex-communisten.
Het protest van studenten houdt nu al bijna een jaar aan in Thailand. Dat staat los van de grote oppositiepartijen die de voorbije jaren in de clinch gingen met de militair-burgerlijke en royalistische elite die het land regeert.

De Thaise jongeren eisen dat premier Prayuth Chan-ocha en zijn regering ontslagen worden. Prayuth is een voormalige stafchef die in 2014 met een staatsgreep de verkozen premier Yingluck Shinawatra aan de dijk zette. De voormalige juntaleider leidt nu een regering die het gevolg is van verkiezingen waarbij grote oppositiepartijen ontbonden werden en een nieuwe grondwet die de militairen een sterke greep op de politiek geven.

Bovendien eisen de jongeren dat de invloed van de monarchie -en zeker van de weinig populaire koning Maha Vajiralongkorn of Rama X- ingeperkt wordt. De coronacrisis heeft in Thailand weliswaar veel minder toegeslagen dan elders in Azië, maar het toerisme is daar wel de dupe van en dat weegt op de economie, maar ook de industrie en de diensten lijden.

Veel jongeren zien weinig toekomst in de huidige starre structuur en verwijzen naar de democratische omwenteling -staatsgreep van hervormingsgezinde officieren eigenlijk- waarmee in 1932 het koninklijk absolutisme werd afgeschaft. De voorbije decennia is de macht van het koningshuis in Thailand in samenspraak met de militairen opnieuw gevoelig toegenomen.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gevonden heeft. We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik, mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: VRT.be
Tekst: Jos de Greef
Bron: VRT.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!