De staking van de bouwwerkzaamheden in Bangkok kost het lieve sommetje van 140 miljoen baht

~EEN RIB UIT HET LIJF~
(Wordt mee bedoeld ontzettend veel geld kostend, bijna niet op te brengen)

BANGKOK:- De tijdelijke sluiting van 30 dagen van alle bouwplaatsen en werkkampen in Bangkok en omgeving kost 140 miljard baht, zal een domino-effect op alle toeleveringsketens in de bouw- en vastgoedsector met onvoorspelbare verliezen hebben.

Khun Sarun Rojlertjanya, de plv. secretaris-generaal van de associatie van Thaise bouwondernemers, zei dat de verliezen als gevolg van de abrupte afsluiting in de bouwsector groter zouden zijn dan de waarde die het bijdroeg aan de bruto binnenlandse productie.

“De toeleveringsketens van de bouwsector zijn groot”, zei hij.  “Er zijn veel fabrikanten van bouwmaterialen, onderaannemers en transportdiensten bij betrokken”, zei hij.

De bouwsector draagt ​​jaarlijks 8% bij aan het BBP.  
De bevriezing van één maand kost 0,66% van het BBP of ongeveer 100 miljard baht van een totaal BBP van ongeveer 15,7 biljoen baht, wat het cijfer voor 2020 was.

Naast de verslechterende bijdragen aan het bbp, ligt de prioriteit van de plotselinge afsluiting bij de veiligheid op bouwplaatsen, aangezien verschillende bouwwerkzaamheden gevaarlijke situaties kunnen creëren als ze niet goed worden opgeschort, zoals cementeren op hoge vloeren of ondergrondse banen.

 “Het werd afgelopen vrijdag laat in de middag aangekondigd en werd maandag van kracht. We hadden heel weinig tijd meer om bouwplaatsen op te ruimen en ze voor te bereiden op een langere bouwonderbreking”, aldus Khun Sarun.

“De langste bouwonderbreking die we normaal hebben is tijdens Songkran, maar dan we hebben een paar weken om ons voor te bereiden op de stilleggend. Om deze situatie nog erger te maken, is het nu ook het regenseizoen.”

Een ander probleem zijn de boetes voor vertragingen in de bouw.  Voor projecten in de particuliere sector kunnen ze met elkaar compromissen sluiten, maar voor openbare projecten zijn sommige overheidsinstanties terughoudend geweest om een ​​verlengingsperiode zonder boete te geven, omdat ze zich zorgen maken over het overtreden van overheidsvoorschriften.

“Deze kwestie is een punt van zorg sinds de eerste golf van Covid-19 vorig jaar, toen de regering haar agentschappen die projecten bezitten toestond om hun eigen beslissingen te nemen. Het kabinet zou een officieel bevel moeten uitvaardigen zodat ze het comfortabel kunnen volgen.”

Khun Sarun voegde eraan toe dat een moratorium op uitgestelde boetes langer moet worden verlengd dan de afsluitingsperiode van 30 dagen, aangezien sommige bouwwerkzaamheden extra tijd nodig hebben om zich voor te bereiden en opnieuw op te starten.  Het kan enige tijd duren om nieuwe arbeiders te vinden voor sommige kleine aannemers.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft. We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik, mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Apichit Jinakul
Content: Olleke Bolleke in Bangkok
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!