Google haalt plattegronden van het www. welke gericht waren op honderden Thais die van oppositie tegen koning worden beschuldigd

~DIT IS EEN HOOFDSTUK APART~
(Dat is een opmerkelijke gebeurtenis)

SINGAPORE/BANGKOK:- Google Maps heeft gisteren twee Google Maps-documenten verwijderd met de namen en adressen van honderden activisten die door royalisten werden beschuldigd van verzet tegen de monarchie, aldus het technologiebedrijf.

De royalistische activist Songklod Chuenchoopol alias  “kapitein Poo Kem” vertelde tegen persbureau Reuters dat hij en een team van 80 vrijwilligers de kaarten hadden gemaakt en van plan waren om iedereen op de kaart aan te geven bij de politie wegens beschuldiging van belediging van de monarchie.

Kapitein Songklod Chuenchoopol (Bangkok Post file photo)

Een woordvoerder van Alphabet’s Google zei per e-mail “het probleem is nu opgelost”, en merkte op: “We hebben duidelijk beleid over wat acceptabel is voor door gebruikers gegenereerde My Maps-inhoud. We verwijderen door gebruikers gegenereerde kaarten die ons beleid schenden.”

Een versie van één van de kaarten die persbureau Reuters onder ogen had gehad, bevatte de namen en adressen van bijna 500 mensen, velen van hen studenten, samen met hun foto’s in uniformen van universiteiten of middelbare scholen. De kaarten waren méér 350.000 keer bekeken.

De gezichten van de genoemde personen waren bedekt met zwarte blokjes met het nummer 112 erop, verwijzend naar het artikel in het strafwetboek van het land dat belediging of laster van de monarchie bestraft met maximaal 15 jaar gevangenisstraf.

Geen van beide kaarten waren gisteravond laat toegankelijk toen Reuters ze maandag laat probeerde te openen.

Kapitein Songklod zei dat hij en het team van vrijwilligers probeerden degenen die ze beschuldigden van het overtreden van die wet in de schijnwerpers wilde  zetten.

 “Als ieder van ons iets beledigends op sociale media ziet gepost, zetten we het op de kaart”, zei hij.  Kapitein Songklod beschreef het als een “psychologische” oorlogsvoering en zei dat het doel was om mensen ervan te weerhouden online kritiek op de monarchie te uiten.

De door jongeren geleide protesten die vorig jaar begonnen, brachten ongekende kritiek op de monarchie en roepen op tot hervorming ervan, zowel op straat als online.

De overheid reageerde niet onmiddellijk op commentaar op de verwijdering van de Google Maps of de inhoud die ze bevatten.

De 54-jarige kapitein, een gepensioneerde legerofficier en prominente rechtse activist, zei dat hij de operatie tegen tegenstanders van de monarchie een “groot succes” vond, ondanks het verwijderen van de kaarten.

Mensenrechtengroepen en critici van het establishment verwerpen dergelijke publicaties, die privégegevens en adressen van honderden mensen bevatten en dat ze het risico zouden kunnen lopen op geweld.

“Ik begon paniekerige berichten te krijgen van jonge mensen in Thailand die waren gedomineerd in een royalistisch document op Google Maps en hen ervan beschuldigden anti-monarchie te zijn”, aldus Andrew MacGregor Marshall, een in Schotland gevestigde criticus van de monarchie en een van de eerste  om het bestaan ​​van de kaarten te benadrukken.

 “Het is duidelijk dat jonge Thaise mensen die alleen maar democratie willen, steeds grotere risico’s lopen.”

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft. We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik, mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Apichit Jinakul
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Bangkok Post/Reuters 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!