Activist in Thailand veroordeeld tot 28 jaar gevangenisstraf wegens majesteitsschennis 

CHIANG MAI:- Een activist uit Chiang Rai zal nu de komende 28 jaar achter de tralies doorbrengen nadat hij is beschuldigd van koninklijke smaad. Khun Mongkol Tirakote, een activist en online kledingverkoper, werd beschuldigd van twee afzonderlijke koninklijke lasterzaken nadat hij lasterlijke opmerkingen op het internet had geplaatst.

Volgens de internationale media behoren de majesteitsschenniswetten van het koninkrijk Thailand tot de strengste ter wereld, waarbij rechtengroepen zeggen dat ze worden gebruikt om het publieke debat te onderdrukken.  Op koninklijke lasterveroordelingen staat een gevangenisstraf van maximaal 15 jaar per aanklacht.

De gevangenisstraf van de 29-jarige aangeklaagde activist was oorspronkelijk 42 jaar, maar de rechtbank verlaagde deze na zijn getuigenis, aldus zijn advocaat.  Sunai Phasuk, senior onderzoeker van Human Rights Watch, zegt dat de straf van 28 jaar de op één na hoogste is die door een Thaise rechtbank is uitgesproken.

De hoogste gevangenisstraf voor een koninklijke lasterzaak kwam in 2021 toen een Thaise rechtbank een vrouw een gevangenisstraf van 43 jaar oplegde nadat ze schuldig was bevonden aan het beledigen van de monarchie.  Oorspronkelijk was haar gevangenisstraf 87 jaar, maar die werd verlaagd.

Zijn advocaat zei verder dat Mongkol een borgtocht van 300.000 baht heeft gekregen en dat hij van plan is in beroep te gaan.

Khun Mongkol wordt ook geconfronteerd met een derde aanklacht wegens laster, die hem in maart voor de rechtbank zal brengen.

Sectie 112 van het Thaise wetboek van strafrecht was oorspronkelijk bedoeld om de koninklijke familie te beschermen tegen laster, bedreigingen of beledigingen, maar er is kritiek op dat het wordt gebruikt om elke vorm van kritiek op de monarchie op te nemen.

Enkele jaren terug waren aanklachten nog aan het afnemen, maar toen zagen de door jongeren geleide protesten in 2020 massa’s oproepen tot democratische verandering en hervorming van de monarchie.  De demonstraties leidden tot een toename van 112 aanklachten.

Sinds november 2020 zeggen Thaise advocaten voor mensenrechten dat er meer dan 200 zaken zijn aangespannen tegen pro-democratische activisten.

De Thaise Computer Crime Act van 1997 verbiedt ook het belasteren van iemand online of op sociale media.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Noord-Thailand 
Bron: 

2 gedachten aan “Activist in Thailand veroordeeld tot 28 jaar gevangenisstraf wegens majesteitsschennis ”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!