101-jarige Thaise tolk herinnert zich het gesprek van koningin Elizabeth II tijdens koninklijk bezoek aan Thailand als de dag van gisteren 

CHIANG MAI:- Gisteren reflecteerde een kwieke 101-jarige dame in Chiang Mai, Noord-Thailand, op haar ervaring met het tolken voor koningin Elizabeth II tijdens het bezoek van Hare Majesteit aan Thailand, 50 jaar geleden.

Khun Srithong Ariwong staat afgebeeld in een rode outfit naast koningin Elizabeth en hertog van Edinburgh prins Philip in de noordelijke provincie Chiang Mai op 14 februari 1972.

In dat jaar brachten Koningin Elizabeth, de hertog van Edinburgh en prinses Anne een 6-daags bezoek aan Thailand, en werden destijds warm begeleid door Koning Bhumibol Adulyadej, koningin Sirikit en de uitgebreide Thaise koninklijke familie.

De voormalige leraar tolkte voor het Britse koningshuis tijdens hun bezoek aan de universiteit van Chiang Mai, waar ze orchideeën en een reeks lokaal gemaakt handwerk zoals lakwerk en paraplu’s van bamboe bekeken.

Khun Srithong kreeg de rol van tolk toegewezen vanwege haar uitzonderlijk vloeiende Engelse vaardigheden in een tijd dat maar heel weinig mensen in Chiang Mai Engels spraken.  Srithong, geboren in de provincie Phrae in het noorden van Thailand, toonde op jonge leeftijd indrukwekkende academische vaardigheden en ontving een studiebeurs om te studeren aan de Wattana Wittayalai School – een zendingsschool waar een groot deel van het leerplan in het Engels werd gegeven.

Khun Srithong verhuisde terug naar de provincie Phrae na het voltooien van haar opleiding en verhuisde vervolgens terug naar Chiang Mai nadat ze was getrouwd met haar man, die de directeur was van het McCormick Ziekenhuis.  Srithong doceerde Engels en muziek aan de Dara Wittayalai School, waar ze uiteindelijk directrice werd.

De lerares verliet de school tijdelijk voor twee jaar toen ze een beurs kreeg om in de VS te studeren, waar haar Engels nog verder ontwikkelde.  Met ervaring in het buitenland studeren, was Srithong de natuurlijke persoon om te tolken voor koningin Elizabeth, haar man en prinses Anne.

Voorafgaand aan de gelegenheid zei Srithong dat ze zowel opgewonden als bezorgd was.  Uiteindelijk verliep alles soepel en succesvol, aldus de kwieke Srithong.

Nu woont Srithong met haar dochter in het San Sai-gebied van Chiang Mai.  Ze is onlangs 101 jaar geworden, is in goede gezondheid, heeft een spectaculair geheugen en is even glamoureus als altijd.

Khun Srithong zei diep bedroefd te zijn door het nieuws van de dood van de koningin en betuigde haar medeleven aan de koninklijke familie.  De oudere dame zei dat ze trots is op zichzelf voor het tolken voor de royals tijdens hun bezoek aan Thailand 50 jaar geleden.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Manager Online
Content: Olleke Bolleke in Noord-Thailand 
Bron: Manager Online

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!