Zou Thailands nieuwe chemische castratie penalty de seksueel gefrustreerde delinquenten kunnen stoppen? 

BANGKOK:- Thailand staat op het punt een wet aan te nemen die chemische castratie van zedendelinquenten toestaat om te voorkomen dat ze opnieuw misdaden begaan.  Het wetsvoorstel is voorgesteld door het ministerie van Justitie en heeft al drie lezingen in de Tweede Kamer aangenomen.  Na overweldigende steun van wetgevers te hebben gekregen, wordt deze meer bestraffende benadering van seksuele misdrijven nu herzien door de Senaat.

Chemische castratie is overigens géén nieuwe vorm van straf.  Het is gebruikt in Zuid-Korea, Pakistan, Polen en ten minste acht Amerikaanse staten.  Andere landen – waaronder Noorwegen, Denemarken en Duitsland – hebben gekozen voor chirurgische castratie van ernstige zedendelinquenten.

Maar waarom zulke drastische maatregelen?
Uit gegevens van de penitentiaire dienst blijkt dat 1.037 veroordeelde zedendelinquenten recidiveerden in het eerste jaar na hun vrijlating uit de gevangenis.  Ongeveer 1.700 recidiveerden binnen twee jaar na hun vrijlating, terwijl 2.111 binnen drie jaar het slachtoffer werden van seksueel geweld.

Eerder dit jaar verkrachtte een bewaker een inwoner van een condominium in Bangkok.  Uit het strafregister blijkt dat de verkrachter, die zijn misdaad bekende terwijl hij in hechtenis zat, eerder een gevangenisstraf had uitgezeten voor het verkrachten van een tiener.

 Dan was er ook nog de zaak van de crimineel die Thailand’s eigen “Jack the Ripper” werd genoemd.  Somkid Pumpuang’s multi-provinciale moordpartij in 2005 eiste het leven van vijf vrouwen voordat hij uiteindelijk zes dagen na de vijfde moord werd gearresteerd.  Hij werd begin 2019 vrijgelaten, maar slechts zeven maanden later vermoordde hij een 51-jarige hotelhoudster met wie hij aan het daten was.

“Als dergelijke misdaden worden gemeld, bidden de mensen tot Boeddha op de blote knieën, dat dit het laatste incident zal zijn, maar helaas dat is het nooit”, zo vertelde parlementslid Patcharin Samsiripong van de Palang Pracharath partij.

“Moeten we in angst blijven leven?”
Zo vroeg het parlementslid zich af, één van de belangrijkste aanhangers van het wetsvoorstel.  Patcharin studeerde strafrecht aan de Sam Houston State University in de VS en keerde terug om een ​​PhD in criminologie te doen aan Mahidol University.  In het parlement drong ze actief aan op het nieuwe wetsvoorstel en beweerde dat het effectief zal zijn in het voorkomen van misdaad.

Khun Areyasakul, een slachtoffer van een zedenmisdrijf , steunt chemische castratie omdat ze gelooft dat het seksueel misbruik zal voorkomen en gerechtigheid zal brengen aan slachtoffers.  “Het is niet eerlijk tegenover de slachtoffers als hun aanvallers alleen een boete of gevangenisstraf krijgen”, zegt Areyasakul, een bekende blogger.

 In een online peiling die in 2020 werd gehouden, steunde meer dan driekwart (78 procent) van de Thais chemische castratie.

Wat is chemische castratie?
Patcharin zei dat als de wet van kracht wordt, veroordeelde zedendelinquenten injecties zouden krijgen die – in ieder geval tijdelijk – zouden kunnen voorkomen dat ze opnieuw in de fout gaan.  “De castratie zal niet permanent zijn”, zo vertelde ze.

De Minister van Justitie, Khun Somsak Thepsuthin zei onlangs dat veroordeelden kunnen worden geïnjecteerd met bepaalde medicijnen om hun seksuele verlangen te verminderen, en voegde eraan toe dat de procedure zou worden uitgevoerd in overeenstemming met medische normen.

Veroordeelden die chemische castratie ondergaan, krijgen elke drie maanden een injectie en zijn verplicht elektronische controleapparatuur te dragen.  Elke injectie kost ongeveer 10.000 baht.

De uroloog dr.  Kampanart Pornyoskrai legde uit dat chemische castratie werkt door de testosteronniveaus in het lichaam van de zedendelinquent te verlagen.

Is het een schending van de mensenrechten?
Minister Somsak zei dat chemische castratie alleen zou worden uitgevoerd met de goedkeuring van de rechtbank, de toestemming van de veroordeelde en aanbevelingen van ten minste twee artsen.  “Het proces is niet barbaars.  

Verschillende landen hebben deze methode ingevoerd”, zo benadrukt de minister van Justitie.  Vanuit het oogpunt van Somsak is het wetsvoorstel “progressief” en hij hoopt dat het van kracht wordt.

“We dringen aan op dit wetsvoorstel omdat we hopen dat het de Thaise samenleving veiliger zal maken”, voegde hij eraan toe.

Wees voorzichtig !
De directeur van de Women and Men Progressive Movement Foundation denkt niet dat chemische castratie de seksuele misdrijven zal verminderen.  “Hoewel de straf in 2019 werd verhoogd, is het aantal verkrachtingen niet gedaald”, zegt Jadet Chaohilai.

Volgens hem zijn seksuele misdrijven geworteld in een patriarchale houding.  Om tot de kern van het probleem te komen, moet de nadruk niet alleen liggen op wetten, maar ook op hoe ingesleten patriarchale attitudes kunnen worden veranderd.

Uroloog Kampanart zei dat onderzoek aantoont dat seksuele misdrijven licht dalen in landen die castratie – chirurgisch of chemisch – als straf introduceren.  Dit creëert echter een nieuw probleem: er zijn meer slachtoffers van verkrachting gedood, blijkbaar omdat verkrachters bang zijn om gepakt en gecastreerd te worden.

“Bovendien kunnen we de mogelijkheid niet negeren dat zondebokken worden veroordeeld en gecastreerd”, zei Kampanart.

Hij wijst er ook op dat de last voor de belastingbetaler relatief hoog is.  Veel Britten hebben bijvoorbeeld hun ongenoegen geuit over het moeten dragen van de kosten van chemisch gecastreerde veroordeelden.

Andere oplossingen?
Khun Jadet is het niet eens met de invoering van chemische castratie omdat hij van mening is dat een ander zedendelict op andere manieren kan worden voorkomen.  “Het ministerie van Sociale Ontwikkeling en Menselijke Veiligheid moet campagne voeren tegen aanranding en intimidatie”, zei hij.  “Het ministerie van Onderwijs moet ook gendergelijkheid via scholen bevorderen.” Hij voegde eraan toe dat oneerlijk aanraken of staren ook als seksuele intimidatie kan worden beschouwd.

Jadet betreurde dat hoewel publieke campagnes erin geslaagd zijn verkrachtingsscènes tot op zekere hoogte uit televisieseries te verwijderen, variétéshows nog steeds seksueel expliciete handelingen bevatten, soms grenzend aan seksuele intimidatie.  “Comedianten raken bijvoorbeeld lichaamsdelen van vrouwen aan of vragen vrouwen op hun schoot te gaan zitten.  Dergelijke inhoud moet worden gecontroleerd’, zei hij.

Ondertussen kunnen vrouwen en meisjes vanwege hun primitieve houding in hun dagelijks leven te maken krijgen met seksuele intimidatie, voegde hij eraan toe.  “Ook klachtenlijnen en reactieprocedures moeten effectiever worden.  Hoewel er enkele kanalen zijn, dienen maar weinig slachtoffers daadwerkelijk een klacht in omdat ze twijfelen of ze hulp zullen krijgen”, zei Jadet.

Om effectieve actie te ondernemen door middel van wetten ter bestrijding van seksuele misdrijven, moet het land de definitie van verkrachting veranderen, zei hij.  Momenteel erkent de Thaise wet verkrachting alléén als een misdrijf wanneer het wordt gepleegd via de geslachtsorganen.

“Deze wet erkent echter niet wat er kan gebeuren met bijvoorbeeld LHBT [lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender] mensen”, zei hij.

Last but not least zei Jadet dat correcties inspanningen moeten leveren om het gedrag van veroordeelden te veranderen terwijl ze achter de tralies zitten.  Hun houding moet worden veranderd, zodat ze zich beter gedragen als ze uit de gevangenis komen.

“Momenteel voelen veroordeelden zich alleen boos en wraakzuchtig als ze achter de tralies zitten”, zo voegde hij er tenslotte aan toe.

We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik.

Informatie en bron
Illustraties: Thai PBS World  
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: Thai PBS World 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!