UPDATE | De Nederlandse expat Erwin Buse gaat in beroep nadat Thaise rechtbank zijn zaak afwees

PHETCHABURI:- De Nederlandse Erwin Buse heeft in eerste instantie bij de Thaise rechtbank bakzeil gehaald, maar deze volhardende Utrechter liet weten dat hij tegen de uitspraak van de rechtbank in beroep gaat, waarin hij de dubbele prijsstelling in openbare ziekenhuizen in Thailand als ongrondwettelijk aanvecht.

Erwin Buse meent dat de administratieve rechtbank in de provincie Phetchaburi zich in haar beslissing van dinsdag baseerde op onjuiste informatie van het ministerie van Volksgezondheid.

 “Ik ben erg teleurgesteld dat de rechtbank verklaringen van de beklaagde vooral volgt en herhaalt zonder factcheck”, zei Buse woensdagmiddag in een bericht.  Hij merkte op dat het ministerie de manier waarop het de arbeidskosten definieerde, had veranderd, een belangrijke factor bij het bepalen van de ziekenhuiskosten.

Erwin had de rechtbank gevraagd om de prijsstructuur die sinds 2019 van kracht is, af te schaffen wegens schending van de garantie van gelijke bescherming van de grondwet, aangezien volgens de eigen voorschriften van het ministerie de vergoedingen moeten worden bepaald door de werkelijke kosten.

In zijn uitspraak zei de rechtbank dat zij dat niet als discriminerend beschouwt – omdat de hogere tarieven die worden aangerekend aan buitenlanders, van wie zij aanneemt dat ze meer verdienen dan Thais, goed zijn voor het land

“De prijsstelling is vastgesteld op basis van de sociaaleconomische status, en het komt Thailand ten goede, dus het telt daarom niet als discriminatie”, aldus de uitspraak van de rechtbank.

Zijn rechtszaak noemde het ministerie en zijn hoofd, die nu minister Anutin Charnvirakul is.  Het vroeg de rechtbank om de tariefstructuur nietig te verklaren en het ministerie te gelasten terug te keren naar uniforme tarieven die sinds 2004 van kracht zijn.

Erwin kreeg enkele jaren geleden voor het eerst te maken met overladen op persoonlijk vlak toen hij 100 kilometer reisde van zijn landelijke woning voor kankerbehandelingen in het Hua Hin-ziekenhuis.  Hij beschreef dat er elke keer honderden baht in rekening werd gebracht als “extra kosten”.

Volgens nieuwe regels die in september 2019 werden ingevoerd, kregen openbare ziekenhuizen de opdracht om patiënten vier niveaus in rekening te brengen op basis van hun wettelijke status: Thaise staatsburgers, burgers van buurlanden en werkende buitenlanders met niet-immigrantenvisa.  De vierde groep bestaat uit toeristen, gepensioneerden en onder meer buitenlanders die getrouwd zijn met Thaise staatsburgers.

De tarieven zijn veel hoger voor de derde groep – waaronder de meeste expats – terwijl die in de vierde veel meer betalen, vaak het dubbele.

Volgens een destijds gepubliceerde vergoedingsstructuur van het ministerie kostten bijvoorbeeld Thaise en ASEAN-inwoners 130 baht en expats baht Gepensioneerden en toeristen betalen het dubbele 260 baht.

Aan de bovenkant springt een spinale MRI er bovenuit met die burgers en hun buren 18.700 baht kost, op tot 23.375 baht voor werkende expats en 28.050 baht voor gepensioneerden/toeristen.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel dat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft. We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik, mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Vertaling:  Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Coconuts.com

2 gedachten aan “UPDATE | De Nederlandse expat Erwin Buse gaat in beroep nadat Thaise rechtbank zijn zaak afwees”

  1. TiT je kunt het niet gekker bedenken als zelfs de rechter zegt laat die gepensioneerde buitenlanders
    maar lekker het dubbele tarief ophoesten ze hebben geld genoeg
    Be happy.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!