Twee schooldirecteuren in Thailand belanden voor 20 jaar achter de tralies wegens ambtsmisbruik en omkoping

BANGKOK:- Het centrale strafhof voor corruptie en wangedrag in Thailand heeft de voormalige directeur en de voormalige adjunct-directeur van de Samsenwittayalai School veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf. De twee werden schuldig bevonden aan het aannemen van steekpenningen, in de volksmond bekend als ‘Teamoney ’, van ouders om de toelating van hun kinderen tot school in 2017 veilig te stellen.

De rechtbank veroordeelde de twee ook tot het betalen van een boete van 700.000 baht. Khun Viroj Samluan en Khun Phusit Prayoonanuthep werden beschuldigd van ambtsmisbruik op grond van de artikelen 147, 148 en 157 van het Wetboek van Strafrecht en van omkoping op grond van de organieke wet ter aanvulling van de grondwet met betrekking tot de preventie en bestrijding van corruptie (1999).

Khun Viroj werd er specifiek van beschuldigd 400.000 baht van een ouder te hebben aangenomen om de scholing van hun kind te garanderen, en werd in verband gebracht met andere omkopingszaken ter waarde van in totaal 8 miljoen baht.

Volgens de rechterlijke bevelen ontvingen Viroj en Phusit, evenals een leraar genaamd Prajern Chotphongsakul, deze steekpenningen tussen januari en juni 2017. Ze manipuleerden hun invloed door de financiële functionarissen van de school te dwingen de rekeningen van de school te vervalsen.

De aanklacht tegen Prajern werd later echter ingetrokken wegens onvoldoende bewijs. In hun verdediging beweerden de beklaagden dat het geld was overgedragen aan de Student Recruitment Network Committee die eerder door Phusit was opgericht.

Uit het onderzoek bleek dat de activiteiten van de commissie in strijd waren met de wervingsmaatregelen van het Office of Basic Education en de regelgeving voor de uitbetaling van middelen uit de staatskas (2008).

Beiden werden ook beschuldigd van het verduisteren van schooldonaties, zoals vermeld in het arrestatiebevel. Er werd ontdekt dat er geen ontvangstbewijzen waren afgegeven voor de vermeende donaties, maar dat het geld in een kluis in het kantoor van Phusit werd bewaard in plaats van in de centrale kluis van de school.

Juridisch gezien mag slechts 30.000 baht op de school worden bewaard en binnen drie dagen op de bankrekening van de school worden gestort, aldus de Thaise wet.

De rechtbank oordeelde dat Viroj’s poging om betalingsbewijzen met terugwerkende kracht uit te geven een poging was om de misdaad te verdoezelen, meldde de Bangkok Post.

Olleke Bolleke in Thailand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!