Thailand mag journalisten uit Myanmar niet uitzetten

Leestijd: 2 minuten

~DE REGELS MET VOETEN TREDEN~
(Afspraken niet opvolgen)

THAILAND:- Op 9 mei arresteerden de Thaise autoriteiten in de plaats Chiang Mai vijf mensen uit Myanmar. Onder hen drie journalisten van de mediaorganisatie Democratic Voice of Burma (DVB). De Thaise autoriteiten moeten deze mensen niet gedwongen terugsturen naar Myanmar.

Ming Yu Hah van Amnesty International zegt: ‘Hen terugsturen naar Myanmar zou hen blootstellen aan serieuze risico’s zoals willekeurige arrestatie en detentie, marteling en mishandeling, en de dood.’

Daarnaast zou Thailand daarmee niet voldoen aan zijn verplichtingen onder internationaal recht. Volgens het non-refoulement- principe mogen mensen namelijk niet worden teruggestuurd naar een land als ze daar gevaar lopen.

‘Er zijn al lang geloofwaardige berichten over marteling en mishandeling in detentie in Myanmar. Sinds de staatsgreep begin dit jaar zijn deze alleen maar toegenomen. 

De afgelopen weken zijn verschillende mensen onder onduidelijke omstandigheden in detentie overleden.’

De DVB is al jaren een belangrijke, kritische mediaorganisatie die de autoriteiten in Myanmar ter verantwoording roept. Als deze journalisten worden teruggestuurd naar Myanmar, zullen ze groot gevaar lopen.

Thailand vangt al lang vluchtelingen en mensen die zijn verbannen uit Myanmar op. Nu zijn mensen uit Myanmar weer op de vlucht: omdat ze doelwit zijn vanwege hun moedige werk als journalist, of omdat ze luchtaanvallen of andere aanvallen van het leger ontvluchten. Amnesty roept de Thaise autoriteiten op om de mensen die veiligheid zoeken op te vangen, in overeenstemming met het internationaal recht.

Achtergrond
Volgens een statement van Aye Chan Naing van de DVB arresteerde de Thaise politie op 9 mei drie DVB-journalisten en twee activisten in Chiang Mai. Tot 8 maart hadden zij verslag gedaan van de demonstraties tegen de coup in Myanmar. Op die dag in maart trokken de autoriteiten van Myanmar de tv-licentie in van de DVB. Amnesty bevestigt dat de vijf momenteel door de politie worden vastgehouden.

Sinds de staatsgreep op 1 februari trok het leger van Myanmar meerdere mediavergunningen in. Tientallen journalisten zijn opgepakt en worden mogelijk aangeklaagd of vastgezet. Veel andere journalisten zijn ondergedoken.

Amnesty International is tegen refoulement – wat onder internationale wetgeving verboden is. Non-refoulement is een internationaal wettelijk principe dat het verbiedt om mensen naar landen over te brengen waar ze een serieus gevaar lopen slachtoffer te worden van mensenrechtenschendingen of mishandeling. Het maakt deel uit van het internationaal recht en is bindend voor alle staten, ongeacht of ze de betreffende verdragen hebben bekrachtigd of niet.

Wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Reuters 
Content: Olleke Bolleke in Bangkok
Bron: Amnesty International 

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!