Onderzoek klimaatverandering: geen enkel land doet genoeg, Thailand al helemaal niet, zo blijkt uit de matrix.

GLASGOW:- Het is een cruciaal moment in de aanpak van klimaatverandering: de klimaattop in Glasgow die komend weekend begint. Doel daar is het maken van afspraken om de opwarming van de aarde verder te beperken, iets waarin landen met hun huidige aanpak verre van slagen. Alleen het Afrikaanse Gambia geeft het goede voorbeeld.

Dat blijkt uit onderzoek van Climate Action Tracker (CAT), een organisatie die de klimaatplannen van landen analyseert en daarmee berekent met hoeveel graden de temperatuur op aarde toeneemt.

Die opwarming van de aarde heeft wereldwijd impact. Denk aan een stijging van de zeespiegelextreme hittegolven in de VS en Canada of juist zware overstromingen zoals onlangs in Limburg. Natuurrampen die nu al plaatsvinden. Klimaatexperts roepen daarom op tot actie.

1,5 graad
Vóór het klimaatakkoord van Parijs uit 2015 koersten we af op een opwarming van de aarde van ruim 4 graden. Als de bestaande plannen van landen daadwerkelijk worden uitgevoerd, bedraagt de opwarming gemiddeld 2,7 graden. Volgens deskundigen nog steeds veel te veel.

Klimaatwetenschappers schatten in dat pas bij een opwarming van maximaal 1,5 graad de impact van klimaatverandering vermindert. Volgens Climate Action Tracker doet geen enkel land genoeg om onder die 1,5 graad te komen. Behalve Gambia dus, zoals te zien is op deze matrix is te zien.

Dat de landen tekortschieten, blijkt uit de zogeheten Nationaal Bepaalde Bijdrages, ook wel NDC’s genoemd. Dat zijn stappen die werden opgenomen in het klimaatakkoord van Parijs en die de landen moeten zetten om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. 

Maar volgens de analyse van Climate Action Tracker blijft het bij veel landen alleen bij mooie woorden. Zo krijgt Thailand een dikke onvoldoende: “Met het huidige beleid groeit de Thaise uitstoot met 23 procent. De focus van het on-ambitieuze beleid ligt alleen maar op het vervangen van steenkool door gas.”

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: RTL Nieuws
Content: redactie RTL 
Bron: RTL Nieuws

Eén gedachte over “Onderzoek klimaatverandering: geen enkel land doet genoeg, Thailand al helemaal niet, zo blijkt uit de matrix.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!