Moeten dikke passagiers meer betalen voor vliegtuigstoelen?

NEDERLAND:- Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is obesitas sinds 1980 meer dan verdubbeld. In 2014 hadden meer dan 1,9 miljard volwassenen overgewicht, en meer dan 600 miljoen waren zwaarlijvig.  (WHO definieert “overgewicht” als een BMI groter dan of gelijk aan 25 en “zwaarlijvig” als een BMI groter dan of gelijk aan 30.)

Het is een trend die netelige problemen heeft veroorzaakt met betrekking tot vliegreizen, een die het conflict tussen de behoeften van luchtvaartmaatschappijen en fundamentele passagiersrechten benadrukt.

Vorige maand klaagde advocaat Giorgio Destro uit Padua, Italië Emirates aan, omdat hij beweerde dat zijn vlucht werd verstoord door een zwaarlijvige passagier die naast hem zat.

Volgens de reportage was signor  Destro niet in staat om comfortabel op zijn toegewezen stoel te zitten en bracht hij een groot deel van de negen uur durende vlucht van Kaapstad naar Dubai staand of zittend door op de stoelen van de bemanning.  Zijn bewijs voor de rechtszaak?  Een selfie met de arm van zijn medepassagier in zijn stoelruimte.

Voorstanders van passagiersrechten stellen dat de meeste vliegtuigen niet geschikt zijn voor passagiers van alle lichaamstypes en dat iedereen het recht heeft om te vliegen.

 “Lang, kort, dun of dik, brede schouders, brede heupen of langere benen… mensen zijn er in alle maten en het is zeldzaam dat een vliegtuig stoel een comfortabele en aangename reiservaring biedt”, zegt Peggy Howell, vicevoorzitter en public relations  Directeur van de National Association to Advance Fat Acceptance (NAAFA).

“De verantwoordelijkheid om klanten van elke omvang te bedienen, is tegenwoordig een heet topic bij vliegreizen in de moderne wereld van vandaag en die kosten mogen niet ten koste gaan van een groep individuen.”

Veel luchtvaartmaatschappijen hebben gereageerd op de groeiende obesitas-epidemie door erop aan te dringen dat passagiers van “formaat” twee stoelen kopen om veiligheid en comfort te garanderen. 

Maar sinds kort is er een nieuwe vergoeding gecreëerd.  Samoa Air rekent op gewicht (wat bekend is geworden als een “vetbelasting”).

Bovenop alle andere extra kosten die lijken binnen te sluipen, van ingecheckte bagagekosten tot drankjes tijdens de vlucht, is het aanrekenen van extra kosten aan zware klanten een andere winsttruc?  En moeten toegevoegde kosten zich echt uitstrekken tot hoeveel een persoon weegt?

Op het eerste gezicht klinkt de vetbelastingkwestie discriminerend, maar sommigen beweren dat dit puur te maken heeft met cijfers.  Hoe zwaarder een vliegtuig is, hoe meer brandstof het verbrandt.  En luchtvaartmaatschappijen zijn altijd op zoek naar manieren om lichter, dus goedkoper te vliegen.

Naast het in rekening brengen van klanten op gewicht, wat volgens Samoa Air niet bedoeld is om schaamte te creëren, biedt het ook een XL (extra grote) rij die een comfortabelere stoel heeft voor grotere mensen.  Het meet 30  tot 36 centimeter breder dan de traditionele stoel.

U ziet, er hangen nog al wat haken en ogen aan, maar wat mij als uw vertrouwde nieuwsbeer zo intrigeert

WAT VINDT U HIER NU VAN?

Olleke Bolleke in Thailand

2 gedachten aan “Moeten dikke passagiers meer betalen voor vliegtuigstoelen?”

  1. Korting voor Stan Laurel.
    Bijbetalen voor Oliver Hardy.
    Stoelen nog dichter op elkaar zetten.
    Lange benen, pech gehad.
    Rolstoel meenemen extra dokken want je bent anders….. Oh uh nee wacht….

  2. Waar ik mij soms aan stoor: Als men een paar kilo’s teveel heeft in zijn valies, moet men serieus veel bijbetalen. Ik weeg maar 60 kilo. Dan zie ik dat dikke mensen méér wegen dan mijn overtollige bagagekilo’s. Dan stel ik me toch een paar vragen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!