Lees HIER, hoe de planning van nieuwjaarsdag van 1 januari naar 13 april in Thailand werd getransformeerd 

PATTAYA:- Op 1 januari werd in 1941 voor het eerst nieuwjaarsdag in Thailand, nadat het land de eeuwenoude gewoonte had opgegeven om het nieuwe jaar op 13 april, de eerste dag van Songkran, te beginnen.

“Songkran” is afgeleid van het Sanskrietwoord “sankranti”, wat letterlijk “van de ene plaats naar de andere gaan, overdracht of koersverandering” betekent, wat astrologische passage betekent – de binnenkomst van de zon in de sterrenbeelden of de passage van de zon van het ene sterrenbeeld naar het andere .

Songkran valt samen met de opkomst van Ram op de astrologische kaart en met het nieuwe jaar van veel boeddhistische en hindoeïstische kalenders in Zuidoost- en Zuid-Azië.

De verandering werd doorgevoerd toen het land, toen bekend als ‘Siam’, onder de heerschappij van veldmaarschalk Plaek Phibunsongkhram stond, op grond van het feit dat het in overeenstemming was met de beschaafde wereld.

De Siamezen vierden het Westers Nieuwjaar lang voordat het land het officieel in 1941 adopteerde. Uit historische gegevens blijkt dat koning Rama IV in 1866 nieuwjaarskaarten naar zijn westerse vrienden begon te sturen nadat hij had vernomen dat 1 januari hun nieuwjaarsdag was.

Siam adopteerde voor het eerst de Gregoriaanse kalender in het jaar 1889 en begon maandenlang Thaise namen te gebruiken – zoals januari, februari en maart – in plaats van ze de eerste, tweede of derde maand te noemen zoals voorheen.

In dat jaar werd 1 april voor het eerst de nieuwjaarsdag van het land. Voorheen was Thaise Nieuwjaarsdag “de eerste dag van de vijfde maanmaand” volgens de maankalender.

Pas in 1941 adopteerde Thailand 1 januari als nieuwjaarsdag.

Olleke Bolleke in Thailand 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!