In Thailand staat de legalisering van prostitutie om de hoek van de wet

BANGKOK:- Thailand’s miljarden-seksindustrie is voor niemand te missen: het zal u niet ontgaan zijn dat massagesalons, nachtclubs en meisjesbars uitstekend goed gedijen in de rosse buurten van het land — Nana, Soi Cowboy, Walking Street, Soi 6, Patpong, Bangla Road, enz. Hoewel technisch gezien het zo illegaal is als maar zijn kan, maar een nieuw plan van Thaise regering hier één verandering in kunnen brengen.

De voorgestelde wet ter bescherming van sekswerk zou de wet ter voorkoming en bestrijding van prostitutie uit 1996, die het meeste sekswerk strafbaar stelt, vervangen door een wet die de rechten van sekswerkers en hun vermogen om seks te verkopen versterkt.

Het zal ook veel van de onduidelijke gebieden in de huidige wetgeving ophelderen, waarin niet duidelijk wordt vermeld of prostitutie illegaal is of niet.

Khun Jintana Janbumrung, directeur-generaal van het ministerie van Vrouwenzaken en Gezinsontwikkeling, dat de hervormingsinspanningen leidt, gelooft dat deze wet sekswerk veiliger zal maken door sekswerkers een legale status te geven.

Onder het huidige paradigma is het niet illegaal om betaald te worden voor seks in Thailand, maar het is wel illegaal om betaalde seks te promoten en aan te bieden.

Het runnen van een bedrijf dat seks aan de man brengt, is dan ook illegaal, waardoor een groot deel van de seksindustrie van het land buiten de wet blijft.  De nieuwe wet, bedoeld om de wet uit 1996 te vervangen, vereist dat clubs, bars en salons die seksservice verlenen een speciale vergunning moeten aanvragen om sekswerk veiliger te maken.

Khun Sanphasit Koompraphant, een voormalig directeur van de Thaise Stichting Centrum voor de Bescherming van de Rechten van het Kind, zei dat het uitgeven van vergunningen om seksservice te verlenen nog steeds neerkomt op commerciële uitbuiting van sekswerkers en het land in conflict brengt met het VN-Verdrag voor de Rechten van de Mens, elimineer alle vormen van discriminatie van vrouwen, die het in 1985 heeft geratificeerd.

Hij vreest ook dat het systeem van tussenpersonen die nu een groot deel van de industrie runnen, sekswerkers ervan zal weerhouden om een ​​eerlijk deel van de winst te verdienen.

Hij vindt óók dat de Thaise regering meer moet doen om mensen te ontmoedigen en uit de sekshandel te halen, in plaats van officieel een industrie te steunen die volgens hem andere sociale kwalen creëert en aanmoedigt.

“Deze groep vrouwen zal zeer ernstige lichamelijke en psychische problemen krijgen, waardoor we veel geld zullen moeten uitgeven aan hun behandeling.  Ook zullen ze meer familieconflicten veroorzaken, wat de ontwikkeling van Thailand zal beïnvloeden.”

Sommige Thais die de openbare hoorzittingen bijwoonden, klaagden dat het legaliseren of decriminaliseren van sekswerk in strijd was met de Thaise cultuur.

Of het wetsvoorstel in werking treedt, hangt af van de nieuwe regering en het nieuwe parlement.

De grote partijen die in de running zijn, hebben tot nu toe weinig of niets over de kwestie gezegd in de aanloop naar de algemene verkiezingen in mei.

Maar khun Surang Janyam, een pleitbezorger voor de rechten van sekswerkers die een groep leidt met de naam Service Workers in Group (SWING), is optimistisch dat er dingen zullen veranderen.

Olleke Bolleke in Thailand 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!