In Mekong gevangen pijlstaartrog zou ‘s werelds grootste zoetwatervis zijn

CAMBODJA:- Al 17 jaar is Zeb Hogan, een bioloog, op zoek naar ’s werelds grootste zoetwatervis.  Op 13 juni j.l vond zijn team het – een gigantische zoetwaterpijlstaartrog of Urogymnus polylepis.

De rog, die uit het troebele water van de Mekong-rivier in Cambodja werd gehaald, was vier meter lang voordat hij het enorme dier weer in de rivier werd losgelaten, en met 300 kg was hij 7 kg zwaarder dan een Mekong-reuzenmeerval die in 2005 in Thailand werd gevangen. Hogan zei dat hij eerder had vastgesteld dat die zoetwatervis de grootste was die ooit werd gevangen.

DCIM100MEDIADJI_0293.JPG

Hoewel deze soort gigantische pijlstaartrog een uiterst gevaarlijke giftige weerhaak heeft die 30 cm lang kan worden, vormen ze meestal geen bedreiging voor de mens.  Vaker komen ze op de markt als goedkope eiwitbron.

Vissers in Cambodja waarschuwden Hogan en zijn team bij Wonders of the Mekong Project, dat zich inzet voor de bescherming van de aquatische diversiteit van de Zuidoost-Aziatische rivier en wordt gesponsord door het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling, voor het eerst dat ze een pijlstaartrog hadden gevangen die groter was dan iemand ooit had gezien.  

Teamleden haastten zich naar het kleine riviereiland, Koh Preah genaamd, en stelden drie industriële weegschalen op een rij.  Met behulp van een zeil werd de pijlstaartrog uit het water gehesen en op de weegschaal gehesen om het gewicht te controleren.

De ontdekking komt minder dan een maand nadat een andere gigantische pijlstaartrog – die 180 kg weegt – werd gevangen en in de buurt werd losgelaten.  Er zijn dit jaar ook nog twee andere enorme roggen gevangen.

“Het feit dat ’s werelds grootste zoetwatervis in de Mekong is gevangen, is opmerkelijk”, zei Hogan.  “Dit is een dichtbevolkte regio en de rivier staat voor een heleboel uitdagingen, waaronder veel vissen.”

Een andere primeur was dat het team van Hogan de pijlstaartrog kon voorzien van een gps label om het dier tot een jaar lang te kunnen volgen met een reeks van 36 onderwaterontvangers die onlangs ook in een deel van de rivier waren geïnstalleerd.

Met zoveel gigantische pijlstaartroggen die de afgelopen maanden zijn gevangen en allemaal vrouwelijk, gelooft Hogan dat dit deel van de rivier en de diepe poelen die het bevat, een kritieke broedplaats voor de soort zijn.  Het gebied is ook de thuisbasis van zoetwaterdolfijnen, gigantische softshell-schildpadden, gigantische meervallen.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Chhut Chheana 
Content: Olleke Bolleke in Zuidoost-Azië
Bron: The New York Times.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!