Het homohuwelijk in Thailand is ingewikkelder dan het klinkt

BANGKOK:- Het homohuwelijk in Thailand staat nog steeds voor hindernissen, zowel binnen als buiten de wet.

Te oordelen naar de optimistische opmerkingen van aankomend premier Pita Limjaroenrat van de Move Forward-partij, zou het homohuwelijk in Thailand een fluitje van een cent moeten zijn. In zekere zin heeft hij gelijk. 

De door het leger gesteunde regering van generaal Prayut Chan-o-cha bereikte twee jaar geleden een principeakkoord. Maar de twee wetsvoorstellen in kwestie, waarvan de ene de gelijkheid van het huwelijk garandeerde, maar de andere een verwaterde regeling voor geregistreerd partnerschap voorstelde, werden doorverwezen naar parlementaire subcommissies en hadden tot de recentelijke algemene verkiezingen in mei, nog geen verslag uitgebracht.

De bekende voorvechter van homorechten, Khun Mookdapa Yanguenpradorn, stelt dat het antwoord alleen huwelijksgelijkheid kan zijn. Het alternatief voor een burgerlijke verbintenis schiet volgens de wettelijke definitie tekort, door homoseksuele verbintenissen vóór het huwelijk niet te erkennen en door de toegang tot echtelijke voordelen zoals belastingaftrek en overheidspensioenen te weigeren. 

Wat is het probleem? 
In november 2021 oordeelde het grondwettelijk hof dat alleen een man en een vrouw een huwelijk kunnen registreren, eraan toevoegend dat aanhangers van het homohuwelijk artikel 1448 van het burgerlijk wetboek en het wetboek van strafrecht moeten wijzigen. 

Homo-activisten in Thailand zijn zich duidelijk bewust van de noodzaak om de grondwet te wijzigen op het moment dat de wet op de gelijkheid van het huwelijk wordt opgesteld, maar uitdagingen zouden het proces waarschijnlijk aanzienlijk vertragen.

Een ander probleem is of één van de partners in het Thaise homohuwelijk een buitenlander mag zijn. Taiwan, de eerste staat in Azië die het homohuwelijk erkende, beperkte de deelname van buitenlanders aanvankelijk tot de landen die deze vakbonden ook erkenden. De nationaliteitsregel werd echter in januari 2023 ingetrokken.

Khun Pita beloofde onlangs dat hij zijn doelen voor het homohuwelijk op tijd zou bereiken voor het World Pride-evenement dat in 2028 in Bangkok wordt gehouden. 

Afzonderlijk is de homoseksuele bevolking van Thailand nog niet getroffen door de interne kloven en geschillen die de beweging in Europa en de Verenigde Staten hebben getroffen. Het acroniem LGBTQQIP2SAA (lesbian, gay, bisexual, transgender, queer, questioning, intersex, pansexual, two-spirit, asexual and ally) omvat elke vorm van niet-traditionele seksuele identiteit. Niet iedereen vindt dat te waarderen, w.o. uw nieuwsbeer die het gekscherend een “mondvol” noemt.

Sommige homo-activisten vinden de allesomvattende definitie te radicaal en contraproductief, zo ontstaan er vragen:

  • Kan een transgender man-vrouw vrouw eigenlijk lesbisch zijn? 
  • Is het gepast om aseksuele mensen, die niemand leuk vinden, op te nemen bij panseksuelen die min of meer het tegenovergestelde zijn? 
  • Moeten individuen legaal hun eigen genderidentiteit bij de geboorte kunnen aangeven in plaats van te horen wat het is? 
  • Moeten we de termen man en vrouw helemaal schrappen?

Vroeg of laat zullen deze chagrijnige debatten de homobeweging in Thailand treffen. Of, zo u wilt, de alternatieve seksualiteitsbeweging.

Uw nieuwsbeer Olleke Bolleke in Thailand 

2 gedachten aan “Het homohuwelijk in Thailand is ingewikkelder dan het klinkt”

  1. Moeten individuen legaal hun eigen genderidentiteit bij de geboorte kunnen aangeven in plaats van te horen wat het is?
    Auke toch… kon jij al praten bij je geboorte??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!