Het grootste deel van Chaiyaphum is tot ​​rampgebied, méér dan 10.000 huizen overstroomd

CHAIYAPHUM: Op twee na zijn alle districten van deze centrale noordoostelijke provincie getroffen door de ergste overstromingen in 50 jaar, zo liet gouverneur Wichian Chantaranothai deze namiddag weten.

Van de 16 districten waren alleen Kaeng Khro en Sap Yai niet overstroomd.  De 14 anderen waren tot rampgebied uitgeroepen, zei de gouverneur.

De overstromingen waren bijzonder schadelijk in drie districten – Muang, Bamnet Narong en Chaturat – waarbij het hoofddistrict het zwaarst getroffen werd, aldus Khun Wichian.

Meer dan 10.000 huishoudens h hebben te lijden onder de enorme hoeveelheid water die uit het Lam Khan Chu Dam-reservoir werd geloosd, zo vertelde de gouverneur.

In Bamnet Narong zijn ongeveer 3.000 huizen in 23 dorpen ondergelopen.  Bewoners zeiden dat het de meest ernstige voedselvoorziening in 100 jaar was.

In het hoofddistrict staat het hele bedrijventerrein onder water.  Het waterpeil staat 50 centimeter tot 2 meter diep, waardoor bijna 25 gemeenschappen onder water kwamen te staan.  De gouverneur zei dat de inwoners van de overstroomde gemeenschappen geen voedsel en drinkwater meer hadden.

De gemeente Muang Chaiyaphum had de afgelopen drie dagen benodigdheden, voedsel en drinkwater uitgedeeld aan ongeveer 5.500 inwoners.  Er was een koninklijk gesponsorde keuken ingericht om voedsel te bereiden voor distributie. Inmiddels zijn er troepen van het 2e leger ingezet om mensen in nood te helpen.

In het ziekenhuis van Chaiyaphum, dat regelmatig overstroomt, zijn de muren van zandzakken versterkt en zijn pompen geïnstalleerd om het water af te voeren om het pand droog te houden.

In de tambons Chilong, Nong Na Saeng, Ban Khai en Kut Tum van het hoofddistrict staan veel huizen volledig onder water. De lokale bewoners gaan de daken op om te wachten op evacuatie.  Elektriciteit en watervoorziening naar dorpen zijn afgesneden als een veiligheidsmaatregel.

In het Bamnet Narong-district waren patiënten van het Bamnet Narong-ziekenhuis overgebracht naar andere nabijgelegen ziekenhuizen.  Het waterniveau was 1-2 meter diep.

In het Chaturat-district bieden leger troepen en lokale functionarissen in grote voertuigen met hoge bodemvrijheid en platbodems hulp aan de door overstromingen getroffen dorpelingen, vooral in de tambons Nong No en Kut Nam Sai, en evacueerden ze naar hoger gelegen grond.

Khun Kittipong Thamsoparat, de burgemeester van Tambon Ban Phet, zei dat een enorme hoeveelheid water het district was binnengestroomd via het aangrenzende district Thep Sathit in de districten Chaiyaphum en Thepharak en Dan Khun Thod van Nakhon Ratchasima.

Het Tambon Ban Phet werd het zwaarst getroffen.  Er waren 23 dorpen in het subdistrict met meer dan 3.000 woningen.  Alle huizen staan daar onder water. Van de 23 dorpen zijn Nong Phak Waen, of Moo 21 dorp, met zo’n 600 huizen, het zwaarst getroffen.

Reddingswerkers van de in Nakhon Ratchasima gevestigde reddingseenheid Hook 31 en lokale functionarissen gebruikten speedboten en platbodems om hen te evacueren naar tempels en scholen op hoger gelegen grond. De redding wordt bemoeilijkt door het diepe, snel stromende water. 

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u vertaald heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Prasit Tangprasert
Content: Olleke Bolleke in Noordoost Thailand
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!