Ewout tuimelt van ongeluk in ongeluk in levensgevaarlijk verkeer Bangkok

THAILAND:- In ‘Ewout: De Lijkenprikkers van Bangkok’ duikt Ewout Genemans (37) in het verkeer van Bangkok, Thailand. En dat is allesbehalve een pretje. De ongelukken volgen elkaar in rap tempo op.

“Het is een wedstrijd wie er het eerste is, omdat je dan de gewonde mag helpen”

Thailand is een van de landen met de gevaarlijkste wegen van de wereld. Er overlijden veel mensen tijdens verkeersongelukken, ook Nederlandse toeristen. Ewout spreekt met een Nederlandse toerist, Nandir, die een verkeersongeluk ternauwernood heeft overleefd. “Ik dacht: ik ga even een klein rondje rijden op zo’n scooter die ze daar hebben. Ik rij de straat uit en het wordt zwart. Ik word wakker in het ziekenhuis. Ik ben keihard tegen een muur aangereden. Daardoor heb ik een dwarslaesie opgelopen.”

Nandir had weinig overlevingskans. “Ze hadden me 3% kans gegeven om uit de operatie te komen, omdat het niet heel goed met me ging.”

Ewout loopt in Bangkok ’s avonds mee met de ambulance en komt tot een schokkende ontdekking. De ambulancemedewerkers werken op vrijwillige basis. De meesten hebben zelfs hun eigen ambulancebus gekocht.  “We helpen mensen, dat hoort bij het boeddhisme. We geloven in goede en slechte karma. Als ik iets goeds doe, zorg ik ervoor dat mij goede dingen overkomen.”

De ambulances concurreren ook nog eens met elkaar. Wie het eerste ter plekke is, mag de patiënt helpen. Een 26-jarige bedrijfskundestudente – die in de late avonduren als ambulancevrijwilliger werkt – vertelt erover. “Het is een wedstrijd wie er het eerste is, omdat je dan de gewonde mag helpen.” Het geeft haar een goed gevoel om te helpen, zegt ze.

Ongeluk op ongeluk volgen die avond non-stop achter elkaar. Veel mensen nemen dronken deel aan het verkeer. Maar niet ieder slachtoffer is beschonken. Ewout heeft gehoord dat er ergens anders een jonge, alleenstaande moeder om het leven is gekomen. Hij spreekt met een ambulancebroeder. “Ze is een koerier die eten bezorgt. Toen we hier aankwamen, zagen we dat de vrouw met haar hoofd tegen een elektriciteitspaal was geklapt. Volgens ooggetuigen keek de vrouw op een kaart terwijl ze over de weg reed.” De vrouw laat een kind achter. 

Ewout mag bij hoge uitzondering bij haar crematie zijn. Daar ontmoet hij ook haar 10-jarige zoon die nu bij zijn oma intrekt. Hij lijkt zich nog niet te bevatten wat er met z’n moeder is gebeurd. Hij mist haar wel heel erg. De crematie kan dankzij giften gefinancierd worden – ook heel gebruikelijk in Thailand. Je kunt daar betalen voor andermans begrafenis, als de familie niet genoeg geld heeft. 

Allemaal voor goede karma.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: RTL Boulevard.
Content: Redactie RTL 
Bron: RTL Boulevard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!