Het noordoosten van Thailand moet zich schrap zetten voor Noru, deze verzwakte tyfoon kan nog steeds grote schade aanrichten

THAILAND:- De Thaise autoriteiten zijn zeer alert op de snel intensiverende tyfoon Noru, die naar verwachting zal worden gedegradeerd tot een tropische storm voordat hij morgen het noordoosten van Thailand bereikt en de ellende verergert in de reeds overstroomde gebieden die op zijn pad liggen.

Volgens de voorspelling van het Thaise meteorologisch instituut, wordt verwacht dat Noru vandaag in Vietnam aan land zal komen voordat hij afzwakt tot een tropische storm en donderdagavond door Laos en vervolgens naar het noordoosten van Thailand in Ubon Ratchathani en Amnat Charoen trekt. 

Het zal dan degraderen tot een tropische depressie die het noordoosten, het noorden en de centrale vlaktes beslaat. Ubon Ratchathani, Si Sa Ket, Surin en Buriram hebben het advies gekregen om zich schrap te zetten voor de hevige regenval die de storm met zich meebrengt. Volgens het National Water Command, dat de Mekong-rivier in de gaten houdt, wordt verwacht dat het waterpeil in de internationale grensrivier van woensdag tot 2 oktober zal stijgen als gevolg van de hevige regenval veroorzaakt door de storm.

This photo taken on September 25, 2022 shows residents carrying their family pets to an evacuation centre amid heavy rain brought by Super Typhoon Noru in Marikina city, suburban Manila. (Photo by Kevin Tristan Espiritu / AFP)

Het meteorologisch instituut heeft de bewoners langs de rivieroevers in Nakhon Phanom, Mukdahan, Amnat Charoen en Ubon Ratchathani gewaarschuwd om zich voor te bereiden op de gevolgen van de stijgende waterstanden. 

Khun Prapit Chanma, directeur-generaal van de Royal Irrigation Department (RID), zei dat hij de autoriteiten heeft geïnstrueerd die verantwoordelijk zijn voor irrigatieprojecten in risicogebieden in de Chi en Mun River Basins, evenals het Chao Phraya River Basin in de Central Plains-regio, om ervoor te zorgen dat de watervolumes in reservoirs goed worden gereguleerd en afgevoerd om ruimte voor te bereiden op een verwachte stormvloed, in een poging de impact op stroomafwaartse gebieden te verminderen. 

Aangevoerde waterpompen en wateraandrijvende machines zullen langs de rivieren Chi en Mun worden gestationeerd om ervoor te zorgen dat het water zo snel mogelijk naar de Mekong wordt geduwd, zei hij. 

Khun Thaweesak Thanadechopol, adjunct-directeur-generaal van het RID, zei dat grote en middelgrote dammen in het hele land sinds maandag 54,4 miljard kubieke meter gecombineerd watervolume bevatten, of ongeveer 72% van hun gecombineerde opslagcapaciteit.

Dat betekent dat ze nog eens 21,6 miljard cu/m kunnen opnemen. Met name het watervolume bij de Bhumibol-dam in Tak bedroeg 51% van de capaciteit, terwijl dat bij de Sirikit-dam in Uttaradit 48% bedroeg, aldus khun Thaweesak. 

Khun Kriangkrai Phakphiset, directeur van het 8e RID-kantoor, zei dat zware regenval in lagere noordoostelijke provincies zoals Nakhon Ratchasima, Buri Ram, Surin en Si Sa Ket maandag extra water naar 76 grote en middelgrote reservoirs in de regio heeft gebracht. Maar hij gaf garanties van de structurele integriteit van de reservoirs en de waterafvoeren zijn evenredig met de snelheden van de waterinstroom. 

De woordvoerder van het ministerie van Defensie, generaal Kongcheep Tantravanich, zei dat militair personeel in 25 provincies die al door overstromingen zijn getroffen, samenwerken met de lokale autoriteiten om slachtoffers van overstromingen te helpen en zakken met zand te vullen om dijken rond commerciële gebieden en gemeenschappen te bouwen. 

Soldaten hebben ook evacuatieoperaties ondersteund en hulpgoederen uitgedeeld. Hij zei dat de geschorste premier Prayut Chan-o-cha, in zijn hoedanigheid van minister van Defensie, militaire eenheden de opdracht heeft gegeven om personeel en machines in te zetten om de hulpverlening aan overstromingen in het hele land te ondersteunen. 

Khun Aekvarunyoo Amarapala, de woordvoerder van de Bangkok Metropolitan Administration, zei dat het stadhuis een monitoringcentrum heeft opgezet om waarschuwingen te geven en de inspanningen om noodsituaties aan te pakken te coördineren. Stadhuisklerk Khachit Chatchawanit zei dat de waterlozingen van de Pasak Jolasid Dam in Lop Buri naar verwachting gevolgen zullen hebben voor gebieden in de districten Min Buri, Nong Chok en Lat Krabang in het oosten van Bangkok. Bewoners van laaggelegen gebieden en langs de khlongs dienen voorzorgsmaatregelen te nemen

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: Bangkok Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!