Er zijn dynamische oplossingen nodig om een ​​einde te maken aan de conflicten tussen mens en wilde olifant in Thailand

THAILAND:- Volgens verschillende Thaise experts is er in Thailand een solide database en zijn er dynamische oplossingen nodig om het conflict tussen wilde olifanten en mensen in Thailand duurzaam aan te pakken, zo maakte zij in een recent interview in dagblad “The Nation” bekend.

De olifant is het nationale dier van Thailand en speelt een grote rol in tradities, cultuur en overtuigingen. Het land viert op 13 maart Nationale Olifantendag om het behoud van het grote beest te bevorderen.

Het koninkrijk herbergt zowel wilde als gedomesticeerde olifanten. Terwijl wilde olifanten worden beschermd onder de Wet op het behoud en de bescherming van wilde dieren, vallen gedomesticeerde olifanten onder de Wet lastdieren.

De situatie nu uitermate ernstig
Volgens het laatste rapport van het Afdeling Nationale Parken, Natuur en Plantenbehoud, het DNP, leven tussen de 4.013 en 4.422 wilde olifanten in 93 beschermde bossen in het hele land.

De olifanten trekken echter steeds vaker over naar gebieden die door mensen worden gebruikt, met name uit zo’n zeventig bewaarde bossen in Oost-Thailand. De dikhuiden komen uit de bossen om voedsel te zoeken in de vorm van landbouwgewassen en vallen soms bewoners aan.

Uit een rapport van het Bureau voor natuurbehoud van het DNP blijkt dat olifanten vorig jaar 21 mensen hebben gedood en nog eens 29 gewond hebben geraakt. Op dezelfde manier stierven 24 olifanten als gevolg van conflicten met mensen.

Dergelijk olifantengedrag wordt vaak veroorzaakt door bosverstoringen, zoals het illegaal kappen van bomen en bosaantasting voor landbouw en veeteelt.

Khun Saengduean Chailert, oprichter en voorzitter van de “Save Elephant Foundation”, beweerde dat olifanten agressief zijn geworden omdat bewoners wapens tegen hen gebruiken zoals pingpongbommen, een explosief in de vorm van een tafeltennisballetje.

“De situatie is zorgelijk, want als we geen actie ondernemen, zullen we nog meer olifanten en mensen verliezen”, zei ze.

Database nodig om conflicten op te lossen
De oprichter van de Save Elephant Foundation merkte op dat het conflict tussen wilde olifanten en de lokale bevolking voortduurt doordat overheidsinstanties er niet in slagen het probleem proactief en effectief aan te pakken.

Saengduean zei dat de overheidsbegroting voor maken van afrasteringen geen goed idee was, omdat olifanten sterk genoeg zijn om ze te vernietigen.

“Sommige bewoners betreuren het ontvangen van een compensatie van ongeveer 200 baht per boom, omdat één durianboom tot 100.000 baht voor hen zou kunnen opleveren,” zei ze.

Om het conflict effectief aan te pakken adviseerde Saengduean overheidsinstanties om een ​​database van olifanten te ontwikkelen om hun gedrag te bestuderen en de factoren die hen dwingen de beschermde bossen te ontvluchten. Deze kunnen onder meer onvoldoende voedsel en water omvatten, voegde ze eraan toe.

Olleke Bolleke in Thailand
Bron: The Nation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!