De uittocht naar Thailand gaat door na de val van de grensstad Myawaddy in Myanmar

TAK:- In deze noordelijk gelegen provincie is een exodus van  mensen op gang gekomen, waarvan sommigen doodsbang zijn voor de luchtaanvallen. Zij stonden massaal in de rij bij een grensovergang om Myanmar te ontvluchten, een dag nadat de strategisch gelegen stad Myawaddy bij Thailand ten prooi viel aan anti-junta-verzet dat de overhand krijgt.

Het verlies van de stad berooft de junta, die al worstelt met een economie in vrije val, van essentiële inkomsten uit de grenshandel, terwijl rebellengroepen zoals de Karen National Union (KNU) die de aanval op Myawaddy leidde, worden versterkt, zeggen analisten.

“Ik ben erg bang voor luchtaanvallen”, zegt Moe Moe Thet San, een inwoner van Myawaddy die met haar zoon, die ongeveer vijf jaar oud is, naar Thailand is overgestoken.

“De luchtaanvallen zijn zo hevig dat mijn huis op zijn grondvesten stond te trillen”, zo voegde de 39-jarige moeder toe, een van degenen die zich verzamelden bij de enige volledig operationele grensovergang bij Mae Sot, die zei dat het vallen van de bommen hen ertoe aanzette het huis en haard te verlaten, uit angst voor mogelijk gevaar en hun veiligheid.

De Thaise Minister van Buitenlandse Zaken, khun Parnpree Bahiddha-Nukara bezocht de stad Mae Sot, aan de overkant van de rivier de Moei bij Myawaddy, om de zaken te beoordelen nadat de omstreden junta van Myanmar tijdens de laatste gevechtsronde nog meer grondgebied had verloren.

Hij zei dat Thailand berichten naar de junta heeft gestuurd om het geweld te verminderen, en voegde eraan toe dat er voorbereidingen worden getroffen voor een toestroom van mensen die het land binnenkomen.

“Thailand wil vrede en dialoog”, zei Parnpree tegen verslaggevers in Mae Sot.

De minister zei ook dat er tot nu toe geen verzoek is ontvangen om Thailand binnen te komen van de junta-soldaten bij de brug.

Olleke Bolleke in Noord-Thailand 
Bron: jacarandafm.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!