De kiescommissie besluit om de winnaar van de recentelijke algemene verkiezing in Thailand, Khun Pita Limjaroenrat te onderzoeken

BANGKOK:- De Thaise kiescommissie heeft drie klachten afgewezen tegen de leider van de Move Forward Partij, het MFP, Khun Pita Limjaroenrat met betrekking tot media-eigendom, maar hij is nog lang niet van de haak. 

De commissie wil nu onderzoeken of khun Pita zich kandidaat stelde op de lijst, ook al wist hij dat hij zich misschien niet kandidaat zou kunnen stellen voor een zetel in de Tweede Kamer. Dit zou in strijd zijn met Artikel 42(3) en Artikel 151 van de Wet op de verkiezing van parlementsleden, aldus een bron bij de Commissie.

De zes commissarissen hebben gisteren unaniem besloten de klachten over schendingen van de regels voor deelname aan de media, die werden ingediend na onderzoek van de kwalificaties van de kandidaten, niet te aanvaarden. Aangezien de verzoekschriften echter bepaalde feiten bevatten met betrekking tot de kwalificaties van khun Pita die verder zouden kunnen worden onderzocht, zal de Commissie proberen vast te stellen of hij probeerde zich uit de voeten te maken terwijl hij wist dat hij gediskwalificeerd kon worden.

Het is niet bekend hoe lang het onderzoek gaat duren. Het besluit van vrijdag maakte een einde aan wekenlange speculaties over de vraag of het bezit van een klein aantal aandelen in iTV Plc – een televisiezender die al meer dan tien jaar niet in de media is geweest – Khun Pita zou diskwalificeren. 

De Move Forward Partij werd bij de verkiezingen van vorige maand eerste met 151 zetels, 10 meer dan Pheu Thai. Zij en zes andere partijen hebben een coalitie van 313 leden gevormd in de hoop de volgende regering te vormen.

Khun Pita is de enige kandidaat van zijn partij voor het premierschap. Als hij als parlementslid wordt gediskwalificeerd, kan hij nog steeds worden voorgedragen voor de post van premier, aangezien een premier géén parlementslid hoeft te zijn. Zijn aanhangers hebben de kiescommissie opgeroepen de klachten tegen hem af te wijzen en het proces van bevestiging van de gekozen parlementsleden te versnellen, zodat de coalitie aan het werk kan gaan.

De kiescommissie heeft 60 dagen vanaf de verkiezingsdag, i. H. tot 13 juli, tijd om ten minste 95% van alle gekozen parlementsleden te bevestigen voordat de verkiezingsuitslag officieel wordt. 

De kiescommissie heeft gezegd dat ze verwacht haar taak sneller te voltooien dan in 2019, toen het proces 45 dagen in beslag nam. Op donderdag gaf de EC opdracht tot hertellingen in 47 stembureaus in 16 provincies, maar zei dat ze de uitkomst niet materieel zouden beïnvloeden. Het onderzoekt echter nog tal van klachten, waarbij ook ongeveer 20 winnende kandidaten betrokken zijn.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de Thaise media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!