Beschuldigingen van de vereniging voor landelijke artsen aan het adres van de GPO zet de aankoop van de sneltesten in de Thaise koelkast

BANGKOK:- Na een niets verhullende brief van de vereniging voor landelijke artsen waarin de Farmaceutische Overheidsorganisatie werd beschuldigd van het uitsluitend baseren van hun beslissing op prijs zonder zorg voor kwaliteit of nauwkeurigheid in acht te nemen, is het GPO teruggekomen van hun plan om 8,5 miljoen antigeentestkits van Lepu Medical Technology uit China te kopen. De aankoop zal worden uitgesteld om de kwaliteit van de kits te testen om ervoor te zorgen dat ze nauwkeurig zijn bij het diagnosticeren van Covid-19.

De  secretaris voor gezondheid en voorzitter van het GPO bevestigde dat na de verklaring van de vereniging voor landelijke artsen zowel het GPO als de Food and Drug Administration kwaliteitscontroles zullen uitvoeren.  Het Chinese bedrijf dat de kits verkoopt, is gecertificeerd door de Thaise FDA, maar op 28 mei heeft de Amerikaanse FDA een waarschuwing afgegeven dat testkits die door Lepu Medical Technology zijn geproduceerd een hoog risico op onjuiste resultaten hebben en van de Amerikaanse markt zijn gehaald.

Aan de andere kant zijn de antigeentestkits geprijsd voor verkoop aan het GPO voor slechts 70 baht per test, inclusief alle belastingen en btw.

Het GPO werd door het Rajavithi Hospital gedwongen om zo snel mogelijk 8,5 miljoen antigeentestkits te importeren, aangezien medische faciliteiten dringend meer capaciteit nodig hebben om snel op Covid19 te kunnen testen.  Dat ziekenhuis heeft samen met de National Health Security Office de eisen voor de kits vastgesteld, met normen die lager zijn dan die van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Het contract met Lepu Medical Technology is nog niet getekend, dus het GPO kon de deal, die naar verluidt ongeveer 1 miljard baht waard was, voorlopig uitstellen.

De verklaring van de vereniging voor landelijke artsen zei, dat het GPO de fabrikant zou moeten kiezen die hoogwaardige tests met nauwkeurige resultaten produceert, en dat goedkope en onnauwkeurige tests met vals-positieve resultaten Covid19 alleen maar verder zullen verspreiden via geïnfecteerde mensen die zichzelf ten onrechte geloven  negatief te zijn voor het virus, en riep het GPO op om niet te beknibbelen op essentiële hulpmiddelen in de strijd tegen Covid-19.

“Soldaten hebben tanks, vliegtuigen en onderzeeërs van hoge kwaliteit nodig om het land te beschermen tegen de vijand, net als artsen die hoogwaardige ATK’s nodig hebben om het Covid19 virus  te bestrijden.”

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft. We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik, mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Vertaling: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Bangkok Post en Thai PBS World

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!