🎥 | Thaise universiteit maakt 3D-geprint koraalrif waar koraal op kan groeien

BANGKOK:- De opwarming van oceaanwater zorgt er al decennialang voor dat koraal in razendsnel tempo afsterft. Zo ook in Thailand, waar nog maar een derde van alle koraalriffen over is. Máár… Koraalriffen kunnen zich ook herstellen. Wetenschappers van de Thaise Chulalongkorn Universiteit proberen een handje helpen, met 3D-geprinte koraalriffen.

Kunstmatige koraalriffen zijn niet nieuw in Thailand, stelt de universiteit. Maar de oplossingen die er tot nu toe geïmplementeerd zijn, van oude autobanden tot grote kubussen van cement, zijn verre van optimaal. Ze komen los door de kracht van de golven, raken bedolven onder zand of breken af tot microplastic-afval.

“Als het gaat om natuurbescherming is de manier waarop net zo belangrijk als de eindresultaten”, zegt Nantarika Chansue, associate professor aan de universiteit, in een persbericht. “Daarom proberen wij kunstmatige riffen te creëren die levensecht lijken.” Daar gebruikt de universiteit 3D-printers voor. Het resultaat heet Innovareef.

‘Anders dan andere kunstmatige riffen’
De 3D-geprinte riffen van de Thaise universiteit hebben drie voordelen ten opzichte van andere oplossingen. Ten eerste beschikken ze over een coating van calcium en fosfaat voedingsstoffen. Beiden zijn belangrijke nutriënten voor koraal om te overleven en gedijen. Onderzoek van de universiteit toont aan dat koraal op Innovareef sneller groeit dan op natuurlijke riffen.

Ten tweede lijkt Innovareef op echte koraalriffen, compleet met vertakkingen en gaten, zodat mariene soorten zich er eerder ‘vestigen’. Daarnaast is Innovareef zo ontworpen dat het blijft staan en niet weggesleept wordt of omvalt door de kracht van de getijden.

Bekijk onderstaande video voor een impressie van de ontwerpfase van de kunstmatige riffen:

‘Mariene diersoorten vestigen zich meteen’
Inmiddels zijn er al meerdere exemplaren van het Innovareef geïnstalleerd langs de Thaise kust. Daarbij is het belangrijk dat de locatie minder dan 10 meter diep is (zodat er genoeg blootstelling aan zonlicht is) en dat het Innovareef in de buurt staat van bestaand, natuurlijk koraalrif. De resultaten van die eerste exemplaren zijn veelbelovend. Volgens de onderzoekers duurde het slechts vijf minuten voordat mariene diersoorten het kunstmatige rif kwamen onderzoeken en er hun nieuwe habitat van maakten.

Chulalongkorn Universiteit heeft momenteel één prototype variant van het Innovareef ontwikkeld, van 100 centimeter lang en 160 centimeter breed. Maar in de nabije toekomst wil het ook andere riffen ontwerpen, zowel groter en kleiner als de huidige variant.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Chulalongkorn Universiteit
Content: Hidde middelweerd
Bron: www.change.inc

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!