Volgens de expats in Pattaya is het ondenkbaar dat Chinese politie door de stad patrouilleert 

PATTAYA:- Het voorstel van premier Srettha Thavisin om gezamenlijke patrouilles door de Thaise en Chinese politie uit te voeren in Thaise vakantieoorden zoals Pattaya stuitte op enorme reacties op sociale media. Het potentiële gebrek aan onafhankelijkheid en de erosie van de Thaise soevereiniteit werden benadrukt, terwijl sommige internetgebruikers het het een bizar idee noemden. 

Het concept is eigenlijk niet nieuw en werd in Italië en Kroatië uitgeprobeerd om Chinese toeristen extra bescherming te bieden, voordat het vorig jaar plotseling door de Italiaanse autoriteiten werd ingetrokken. De angst was dat de samenwerking diende als dekmantel voor geheime Chinese politiebureaus die blijkbaar in 54 landen opereren om de Chinese maffia in de gaten te houden, maar ook, meer controversieel, om dissidenten te monitoren.

De gouverneur van het TAT, Khun Thapanee Kiatphaibool, steunde het idee van de premier en zei dat het verhogen van de veiligheidsmaatregelen een manier was om het vertrouwen van Chinese toeristen te vergroten. 

Premier Srettha’s typische, door geld gedreven zorg is ongetwijfeld dat de doelstelling om in 2023 4,4 miljoen Chinese toeristen aan te trekken zal mislukken, aangezien het huidige cijfer 2,8 miljoen bedraagt. Tot 24 mei 2024 kunnen Chinese staatsburgers 30 dagen zonder visum Thailand binnenkomen, maar de discretie heeft nog niet het gewenste effect gehad. 

De vertraging van de Chinese economie en de slechte verhalen over Thailand die op de Chinese sociale media circuleren, zijn waarschijnlijk belangrijke factoren. De vraag is of publiciteit over de betrokkenheid van de Chinese politie bij buitenlandse vakanties potentiële vakantiegangers zal geruststellen of hen zal aanmoedigen om elders te boeken.

Een rondgang onder expats in Pattaya leerde dat de meeste van hen niet pleitte voor dit idee. In meer dan 200 willekeurig beoordeelde commentaren pleitte geen enkele ervoor dat Chinese politieagenten de Thaise toeristenpolitie zouden moeten vergezellen bij hun inspecties van stranden en uitgaansgebieden. 

Weinig respondenten namen de moeite om de onderliggende kwesties te bespreken en beperkten zich tot kritiek als: ‘dit is Thailand’ of ‘je kunt dit niet verzinnen’. 

De hoofdcommandant van de immigratiedienst in Soi 7 van de Jomtien Beach Road evenals het stadsbestuur ontkenden dat er concrete plannen waren voor het plan van premier Shretta. Eén functionaris zei: “Ik denk dat de premier verkeerd is geciteerd”. 

Natuurlijk hopen we dat allemaal.

Olleke Bolleke in Pattaya

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!