Thaise cannabis minister doet een gooi naar het premierschap van Thailand 

BANGKOK:- De Thaise minister van Volksgezondheid die de legalisering van cannabis voorstond, hoopt dat de hervorming zal bijdragen tot winst bij de verkiezingen van volgende maand.

Khun Anutin Charnvirakul, 56, is ervan overtuigd dat zijn Bhumjaithai-partij deel zal uitmaken van de volgende regering na een verkiezing die uitdraait op een spannende strijd tussen pro-militaire conservatieven en hun populistische tegenstanders.

De economie is het belangrijkste verkiezingsthema met tekenen van herstel ondanks inflatie en een wereldwijde vertraging, maar de legalisering van cannabis vorig jaar heeft Anutin en zijn partij meer aandacht opgeleverd, zowel positief als negatief, in de aanloop naar de stemming van 14 mei.

“We zullen zeker meer zetels winnen dan de vorige keer. Ons doel is om bij deze verkiezingen parlementszetels in de drie cijfers te krijgen vanwege wat we hebben gedaan”, vertelde Anutin, vicepremier en minister van Volksgezondheid, aan Reuters in een interview.

Bij de laatste verkiezingen in 2019, toen de verkiezingsregels kleine en middelgrote partijen bevoordeelden, won Bhumjaithai, of Trots om Thai te zijn, 51 zetels in het 500 leden tellende parlement en werd een junior partner in een coalitie die werd gedomineerd door pro-militaire partijen.

Deze keer bevoordelen nieuwe verkiezingsregels grotere partijen, en Bhumjaithai heeft zijn kandidatenlijst versterkt om te kunnen concurreren met grotere tegenstanders.

Oppositiepartijen, waaronder de Pheu Thai Party die loyaal is aan de voormalige telecomtycoon en verdreven premier Thaksin Shinawatra, hebben Bhumjaithai en de regeringscoalitie bekritiseerd om wat zij zien als de overhaaste en losjes gereguleerde decriminalisering van cannabis.

Maar Anutin, een voormalige voorzitter van een van Thailand’s grootste bouwbedrijven, zei dat het openstellen van de marihuana-industrie een bewezen stemwinner is.

“De vorige keer won de Bhumjaithai Partij miljoenen stemmen van mensen die geloofden in de voordelen van marihuana,” zei hij.

Uit twee opiniepeilingen vorige maand bleek dat Bhumjaithai de populairste partij was in de regerende alliantie, maar achter de favoriet, de Pheu Thai oppositiepartij die Thaksins dochter, Paetongtarn Shinawatra, naar de overwinning hoopt te leiden.

‘INSPIRATIE’
Politicoloog Wanwichit Boonprong van de Rangsit Universiteit zei dat Anutin zich zou kunnen opwerpen als koning-maker vanwege de populariteit van zijn partij en zijn relaties over de politieke scheidslijn heen.

“Bhumjaithai zal waarschijnlijk de meeste zetels behalen van alle partijen in de regeringscoalitie,” zei Wanwichit, die voorspelde dat de partij meer dan 70 zetels zou kunnen winnen, ook in landelijke bolwerken in het lagere noordoosten.

De partij heeft een moratorium op kleine leningen en verbeteringen in de gezondheidszorg beloofd. Anutin zei dat hij openstaat voor samenwerking met elke partij en bereid is premier te worden als de kans zich voordoet.

“Ik ben jonger, frisser en ik begrijp de politiek in een democratisch systeem,” zei hij.

Maar de overtuigd monarchist verzet zich tegen elke suggestie om de wet op de majesteitsschennis te wijzigen.

Een door jongeren geleide protestbeweging die eind 2020 opkwam tegen militaire betrokkenheid bij de politiek, riep op tot wijziging van de wet die de monarchie beschermt en die belediging van de koning bestraft met maximaal 15 jaar gevangenisstraf.

Sommige kleine partijen hebben voorgesteld de wet te wijzigen en Pheu Thai heeft de mogelijkheid geopperd dit in het parlement te bespreken.

Maar voor Anutin is de monarchie heilig.

“De bescherming van de monarchie is een inspiratiebron voor de partij,” zei Anutin.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de Thaise media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Bangkok
Bron: Reuters

Eén gedachte over “Thaise cannabis minister doet een gooi naar het premierschap van Thailand ”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!