Thailand gaat het zgn. Zero-dollar toerisme weer aanpakken 

PATTAYA:- De Thaise toeristenindustrie staat opnieuw voor een uitdaging: de beruchte ‘zero dollar’-reizen zijn terug in Thailand en bieden nu nog lagere prijzen. Deze zijn vooral gericht op toeristen uit China, Rusland en India en veroorzaken aanzienlijke verstoringen de Thaise reismarkt.

Khun Sisdivachr Cheewarattanaporn, voorzitter van de vereniging van Thaise reisbureaus, afgekort het Atta, zegt dat dit soort reizen het voor erkende Thaise touroperators steeds moeilijker maakt om concurrerend te blijven. Volgens Sisdivachr hebben buitenlandse groepen zich onlangs op de markt gevestigd, waarbij ze met de hulp van Thaise frontmannen reisorganisaties in Thailand exploiteren en juridische grijze gebieden exploiteren.

Deze illegale aanbieders lokken mensen met idioot lage prijzen of bieden zelfs volledig gratis reispakketten aan. De echte kosten voor toeristen ontstaan echter pas tijdens de reis, wanneer ze tegen hoge prijzen in speciale winkels moeten winkelen.

Deze praktijken waren al wijdverspreid op de Chinese markt, maar nu richten de illegale aanbieders zich ook op de Russische en Indiase markt. “Dit is het slechtste zakelijke klimaat dat ik ooit heb meegemaakt in de reisindustrie”, zo zei Sisdivachr in een gesprek met premier Srettha Thavisin.

De strategie van deze reis aanbieders is erop gericht om via prijsdumping een overweldigend marktaandeel te verwerven om later de prijzen willekeurig te kunnen verhogen. Deze aanpak staat in schril contrast met “pro fai mai”-aanbiedingen (hete reclame), die worden gezien als legitieme marketinginstrumenten om vacatures voor de korte termijn te vervullen.

De gevolgen van zero-dollarreizen zijn verwoestend: ze beschadigen het imago van Thailand als reisbestemming door het land als goedkoop en onveilig af te schilderen. Toeristen worden vaak fysiek of verbaal onder druk gezet om ongewenste producten te kopen, wat het imago en de economie van Thailand schaadt.

Tot slot benadrukt Khun Sisdivachr dat het arresteren van enkele illegale aanbieders niet voldoende is. De autoriteiten moeten het hele netwerk ontmantelen omdat veel van deze bedrijven meerdere activiteiten hebben. Atta hoopt binnenkort een ontmoeting te regelen met minister van Toerisme en Sport, Khun Sermsak Pongpanit om concrete stappen te bespreken.

Khun Sisdivachr roept op tot een gezamenlijke oplossing van het probleem door de overheid, de particuliere sector en Chinese functionarissen binnen een jaar. Hij waarschuwt dat een voortzetting van deze praktijken op de lange termijn rampzalige gevolgen zal hebben voor de toeristische sector. Veel erkende touroperators zijn al begonnen hun activiteiten te verschuiven om zich te concentreren op incentivegroepen of vrijetijdstoeristen in plaats van op pure volumeactiviteiten

Olleke Bolleke in Pattaya

Eén gedachte over “Thailand gaat het zgn. Zero-dollar toerisme weer aanpakken ”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!