UPDATE | Thailand is het derde land in Azië dat huwelijk partners van hetzelfde geslacht erkent

PATTAYA:- Hoewel ik toejuich dat leden zelf stukjes op mijn blog plaatsen, waar ik hen uiterst dankbaar voor ben, zat ik gisteren met tegenzin op de reserveband. Met hun enthousiasme over het geweldige Thaise voornemen om het homohuwelijk in te erkennen, hadden ze het gras voor mij voeten weggemaaid door een simpele link te plaatsen. Zoals u weet is het plaatsen van een link erg simpel, iets waar toe ik als een domme nieuwsbeer ook in staat ben. Mochten deze enthousiaste leden graag aandacht willen aan een nieuwsfeit, geef mij even een PM en ik ga gelijk voor hen aan de slag om het gewenste artikel te schrijven dan wel te vertalen.

Maar nu het belangrijkste, Thailand staat op het punt het eerste land in Zuidoost-Azië te worden dat het homohuwelijk erkent. De wet inzake de gelijkheid van het huwelijk is dinsdag door de Eerste Kamer aangenomen en is nu op weg om afgekondigd te worden voordat deze in de komende maanden van kracht wordt. .

LHBTQ+-voorstanders applaudisseerden toen de Senaat met 130 stemmen tegen 4 stemde om de wet in de laatste lezing aan te nemen met 18 onthoudingen. Zij omschrijven de ontwikkeling als een overwinning in hun lange strijd voor gelijke rechten.

De pleitbezorgers die gisteren in het parlement bijeenkwamen om toezicht te houden op de definitieve lezing van het wetsvoorstel door de Senaat en om te stemmen, barstten in tranen en gejuich uit toen ze de uitslag hoorden.

De nieuwe wet staat toe dat twee personen van 18 jaar of ouder hun huwelijk kunnen registreren en dezelfde voordelen en rechten krijgen als heteroseksuele koppels. Het wetsvoorstel gebruikt genderneutrale termen voor een getrouwd stel als ‘twee individuen’ in plaats van ‘een man en een vrouw’, en hun juridische status wordt gewijzigd van ‘man en vrouw’ in ‘echtgenoten’.

LGBTQ+-mensen uit elk land kunnen hun huwelijk in Thailand registreren. Buitenlandse koppels van hetzelfde geslacht zullen recht hebben op een huwelijksvisum wanneer het wetsvoorstel van kracht wordt.

Deze wet worte van kracht binnen 120 dagen na publicatie in de Royal Gazette, waardoor Thailand na Nepal en Taiwan het derde land in Azië is dat het homohuwelijk erkent.

De drang naar een wet op het homohuwelijk begon 23 jaar geleden. Het aannemen van de wet op dinsdag markeerde een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van Thailand, zei Tunyawaj Kamolwongwat, lid van de Move Forward-partijlijst.

Olleke Bolleke in Pattaya

Eén gedachte over “UPDATE | Thailand is het derde land in Azië dat huwelijk partners van hetzelfde geslacht erkent”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!