Oppositie in Thailand overweegt juridische stappen na censuurdebat

BANGKOK:- De Thaise oppositie is van plan om juridische stappen te ondernemen tegen premier Prayut Chan-o-cha en enkele ministers in verband met het wantrouwendebat vorige week, zo vertelde khun Sutin Klungsang, namens de oppositiepartijen in het land.

Alle zes de oppositiepartijen hebben besloten juridische stappen te ondernemen tegen generaal Prayut en enkele ministers die het doelwit zijn van de motie van afkeuring.

De ministers waren Anutin Charnvirakul, vice-premier en minister van volksgezondheid;  Saksayam Chidchob, minister van transport;  Chalermchai Sri-on, minister van landbouw en coöperaties;  Suchart Chomklin, minister van Arbeid;  en Chaiwut Thanakamanusorn, minister van digitale economie en samenleving.

Gisteren liet Khun Sutin weten, dat de oppositie tevreden was met de prestaties van haar parlementsleden in het debat.

Ze hadden niet anders verwacht dan dat de premier en de ministers de motie zouden overleven, aangezien geen enkele regering in het verleden erin is geslaagd een motie van wantrouwen binnen te halen.

Het debat was echter beladen met onregelmatigheden, waaronder hoe de regering erin slaagde vertrouwensstemmen van haar parlementsleden te verzamelen.

Tijdens het debat beschuldigde Wisarn Techathirawat, een Pheu Thai-parlementslid voor Chiang Rai, premier Prayut van het betalen van vijf miljoen baht aan sommige parlementsleden in ruil voor steunstemmen.  De regering heeft sindsdien gezegd dat ze strafrechtelijke stappen zal ondernemen khun Wisarn vanwege deze beschuldiging.

Khun Sutin vertelde dat de premier Prayut en zijn ministers geen duidelijke antwoorden hebben gegeven op veel afkeuringsvragen, waaronder de aankoopprijs van het Sinovac-vaccin en details van de aankoopovereenkomst.

De aanschaf van antigeentestkits riep ook vragen op, waarop de regering niet adequaat gereageerd heeft, voegde hij eraan toe.

Hij zei dat de oppositie solide bewijs heeft voor de uitbetaling van vijf miljoen baht, en hij voegt eraan toe dat er een klacht zal worden ingediend bij de Nationale Anti-Corruptie Commissie en het Grondwettelijk Hof.

We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik.

Informatie en bron
Illustraties: Bangkok Post
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!