In Thailand lopen er twee olifanten met een ‘status aparte’ rond

THAILAND:-Van de ruim 4.000 olifanten in Thailand hebben er twee een speciale status, beiden zijn geboren met behulp van kunstmatige inseminatie in een poging de soort te beschermen en de biodiversiteit van het land in stand te houden.

Volgens het departement van Nationale parken van Thailand leefden er op 9 maart van dit jaar tussen de 4.013 en 4.422 olifanten in 91 nationale parken, natuurreservaten en niet-jachtgebieden in heel Thailand.

De vernietiging van hun habitat en onvoldoende voedselbronnen hadden echter een aanzienlijke impact op de gezondheid van olifanten en het verminderen van hun aantal. Dat leidde in 2002 tot de lancering van een project om olifantensperma in te vriezen voor gebruik bij kunstmatige inseminatie.

Bij het project, dat tot stand kwam dankzij de samenwerking van de Zoological Park Organization, de Faculteit Diergeneeskunde van Kasetsart University en het Thai Elephant Conservation Centre, werden twee olifanten geboren door middel van kunstmatige inseminatie: Plai Prathom Somphop en Saen Rak.

Het mannetje, Plai Prathom Somphop, werd geboren op 7 maart 2007, ongeveer twee jaar nadat zijn moeder, Phang Chord, op 8 en 10 juni 2005 kunstmatige inseminatie kreeg. Hij is nu 16 en woont in het Thai Elephant Conservation Centre in Lampang.

Saen Rak, een vrouwtje, werd geboren op 8 oktober 2018, ongeveer twee jaar nadat haar moeder, Pang Chim, op 26 en 28 december 2016 kunstmatige inseminatie kreeg. De Khao Kheow dierentuin in Chonburi vierde onlangs de vijfde verjaardag van de olifant met een grote cake gemaakt van groenten en fruit, zoals banaan, suikerriet, maïs, watermeloen, guave, drakenfruit, wortel, pompoen en napiergras.

In de dierentuin konden toeristen, vooral kinderen, een verjaardagswens doen voor Saen Rak, wiens naam ‘geliefde’ betekent in het Thais.

Het inseminatie project wordt voortgezet met andere beschermde soorten, zoals de oostelijke saruskraan, witte neushoorn, de tapir, Fea’s muntjac, de serow, het nevelpanter, de gemarmerde kat, de viskat, de Aziatische goudkat en de goral.

Het doel is om verdere uitsterving van dieren in Thailand te voorkomen, waar de Schomburgks herten, de Javaanse neushoorn, de Sumatraanse neushoorn en de kouprey zijn verdwenen.

Olleke Bolleke in Thailand 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!