In Bangkok zijn twee illegale buitenlandse reisleiders opgepakt.  

BANGKOK:- Gisteren zijn er twee buitenlanders door het ministerie van werkgelegenheid, het DoE, gearresteerd voor het illegaal werken als reisleider in Bangkok.  Ze werden betrapt bij de kruising met Ratchaprasong in het district Pathumwan.

De verdachten, een Chinees en een Vietnamees persoon, werden aangehouden nadat de Vereniging van professionele toeristengidsen van Thailand, het PGAT, vorige week klachten had ingediend dat buitenlandse reisleiders hun baan inpikten.

Volgens de directeur-generaal van het DoE, Khun Pairoj Chotikasathien, werd het onderzoek opgedragen door de minister van Arbeid, Suchart Chomklin.  Ambtenaren van de DoE werkten samen met Bangkok Employment Office 1 en het politiebureau van Lumpini om een gezamenlijke operatie uit te voeren op het Ratchaprasong-kruispunt.

Ze arresteerden de twee buitenlandse gidsen terwijl ze reisgroepen over de kruising leidden.  De politie beschuldigde hen later elk van werken zonder vergunning.

Vorige week riepen Chinees sprekende Thaise reisleiders in Thailand de regering op actie te ondernemen tegen illegale buitenlandse gidsen die volgens hen hun baan stelen. 

Ze beweren dat buitenlanders naar Thailand komen en illegaal als gids optreden zonder de vereiste gidslicentie.  Zelfs als een buitenlander een vergunning zou willen krijgen, is dat onmogelijk. Het gidsen is een beschermd beroepsgroep in Thailand, wat betekent dat buitenlanders die baan niet kunnen uitoefenen, zoals de directeur-generaal van DoE uitlegde.

“Een professionele gids is een baan die voorbehouden is aan Thais, dus buitenlanders komen niet in aanmerking om een ​​werkvergunning aan te vragen om deze rol te vervullen.”

Buitenlanders die zonder vergunning als illegale gids optreden, kunnen een boete krijgen tot 50.000 baht.  Ze riskeren ook uitzetting en een verbod van twee jaar om een ​​echte werkvergunning aan te vragen, volgens het Koninklijk Besluit Beheer Vreemdelingenarbeid.

Olleke Bolleke in Bangkok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!