Het kijkcijferkanon van twee giechelende monniken in Thailand die de Thaise politiek op de hak namen wordt afgezwakt

BANGKOK:- De ophef rond twee giechelende populaire monniken en hun live-streaming talkshow doorspekt met politieke boodschappen en gekrakeel is opgelost.

De monniken verschenen donderdag voor een House-commissie, legden zichzelf uit en stemden ermee in hun grappige dhamma-show af te zwakken, met minder gegiechel en meer oprechte praat.

Phra Maha Sompong  en Phra Worawano getuigden voor de House-commissie voor religie, kunst en cultuur over hun show, dat afgelopen weekend live op Facebook ging, boden hun excuses aan 

Panelvoorzitter Suchart Usaha zei na de bijeenkomst dat de twee monniken duidelijke uitleg gaven over alle kwesties die door de commissie naar voren werden gebracht.  De bijeenkomst werd gehouden in een vriendschappelijke sfeer, voegde hij eraan toe.

Khun Suchart zei dat de monniken veel goeds konden doen met hun liveshow.  De geschiktheid van de inhoud moet echter door senior monniken bekeken worden Het panel had geen bevoegdheid om te beslissen wat goed of fout was, geschikt of niet.

Vertegenwoordigers van het Nationaal Bureau van het Boeddhisme (NOB) waren tevreden met de uitleg van de monniken en alle aan de orde gestelde kwesties werden opgelost, zei de heer Suchart.

Phra Maha Sompong  en Phra Maha Praiwan gingen het afgelopen weekend live op Facebook en hun volgers werden getrakteerd op een dosis komische uitwisselingen tussen de twee monniken, die de spot dreven met actualiteiten en politiek.

De talkshow, doorspekt met tienerjargon, was meteen een hit.  Op een gegeven moment registreerde de sessie maar liefst 200.000 kijkers.  De boeddhistische autoriteiten vonden de sessie echter totaal niet amusant.

Phra Maha Sompong zei dat er drie kwesties aan de orde kwamen tijdens de ontmoeting met het House-panel. De positieve kant van live-streaming sessies was dat het up-to-date was.  Wat de negatieve kant betreft, Phra Maha Sompong  was bereid die te corrigeren.

Het panel adviseerde dat woorden zorgvuldig moesten worden gekozen, zei de monnik.

Tijdens de bijeenkomst werd afgesproken dat dhamma talk 70% van de inhoud zou uitmaken, en giechelen slechts 30%.

Phra Maha Sompong zei dat hij met het panel had onderhandeld zodat de inhoud en komische uitwisselingen aan het begin van de show op 50% konden blijven om een ​​publiek te trekken.

Wat betreft advertenties die de show ondersteunden, werd overeengekomen dat advertenties of producten konden worden getoond, maar daar werd tijdens hun toespraak geen melding van gemaakt.  De producten moeten geschikt zijn voor een voorstelling over het boeddhisme.

Phra Maha Praiwan bedankte het panel voor het luisteren naar zijn mening.  Hij beloofde om kennis te nemen van wat het panel adviseerde, om de show te verbeteren.

Khun Suchart zei dat het live streamen van dhamma-onderwijs iets nieuws was en honderdduizenden volgers trok.  Het akkoord dat tijdens de vergadering van donderdag werd bereikt, zou een precedent scheppen.

In reactie op de opmerking van Paiboon Nititawan van de regerende Palang Pracharat-partij dat de twee monniken het monniksschap moeten verlaten en gaan acteren, zei Khun  Suchart dat deze kwestie tijdens de bijeenkomst was opgelost.

Afgelopen maandag verklaarde NOB-adjunct-directeur Sipboworn Kaewngam dat zijn kantoor details van de show aan het samenstellen was om te presenteren aan het bevel van de monniken voor onderzoek.  Het bevel zou het laatste woord hebben over de vraag of er strafmaatregelen moeten worden genomen tegen de twee monniken.

De Activist Sriwuwan Janya, secretaris-generaal van de Vereniging voor de Bescherming van de Thaise Grondwet, zei dat hij een klacht had ingediend bij de NOB en de Hoge Raad van de Sangha over wat hij de ‘schaamteloze’ actie van de monniken om dhamma door middel van grappen te bagatelliseren.

Wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: Bangkok Post 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!