De ziektekostenverzekering aangepast om meer expats met een langdurig verblijf en hoge uitgaven aan te trekken

BANGKOK:- Buitenlanders ouder dan 70 jaar die in Thailand wonen met een niet-immigrant OA-visum van 1 jaar kunnen nu een ziektekostenverzekering kopen met een minimale dekking van $ 100.000 (ongeveer 3 miljoen Baht) voor medische kosten en behandeling van Covid-19, zo liet vice-minister van Volksgezondheid Dr. Satit Pitutecha aan de pers weten. Er ontstonden uit eerdere publicaties de nodige verwarring, zodat de minister het één en ander verduidelijkte.

Het ministerie heeft de limiet voor de ziektekostenverzekering verhoogd van 40.000 Baht voor ambulante zorg en 400.000 voor intramurale zorg Baht tot 3 miljoen Baht om buitenlanders met een hoge koopkracht aan te trekken om in Thailand te gaan wonen en er tegelijkertijd voor te zorgen dat hun medische kosten volledig worden gedekt tijdens hun verblijf.

 “Deze aanpassing zal bijdragen aan het plan van de regering om van Thailand een wereldwijd medisch centrum te maken en gezondheidstoerisme in het land te bevorderen”, zo benadrukte dr. Satit.

De nieuwe regels maken het ook gemakkelijker voor expats die geen verzekering kunnen afsluiten in Thailand en dus het risico lopen dat hun aanvraag voor verlenging van het verblijf wordt afgewezen, aangezien deze aanvragen nu gebruik kunnen maken van een ziektekostenverzekering uit het buitenland of een overheidsuitkering uit het buitenland.  Dit moet echter worden gecertificeerd door een relevante overheidsinstantie, zoals een buitenlandse ambassade in Thailand of het ministerie van Buitenlandse Zaken van het land.

Expats kunnen ook online een Thaise ziektekostenverzekering kopen via https://www.aainsure.net/nl-index.html waar ze uit verschillende verzekeringsmaatschappijen kunnen kiezen.

Statistieken van de immigratiedienst geven aan dat het aantal aanvragen voor het 1-jarige niet-immigrant OA-visum sinds 2017 een stijgende trend vertoont, behalve in 2020-2021 als gevolg van de Covid-19-crisis.

In 2017 vroegen zo’n 2.891 mensen het visum aan.  Dit aantal nam het jaar daarop toe tot 3.164 en vervolgens tot 4.222 in 2019. In 2020 daalde het aantal aanvragers tot 2.321 en in de eerste negen maanden van 2021 tot 1.447 personen.

De immigratiedienst uitte ook de schatting dat expats in deze groep ongeveer THB 30.000-70.000 per maand uitgeven tijdens hun verblijf in het koninkrijk.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u vertaald heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: The Nation 

Eén gedachte over “De ziektekostenverzekering aangepast om meer expats met een langdurig verblijf en hoge uitgaven aan te trekken”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!