Vijf stropers veroordeeld voor het doden van Bengaalse tijgers in Thailand

THONG PHA PHUM:- Vijf stropers die tussen 8 en 11 januari vorig jaar twee zeldzame Bengaalse tijgers in het Thong Pha Phum National Park doodden en vilden, zijn veroordeeld tot vier jaar en negen maanden gevangenisstraf en een kleine boete van 750.000 baht.  De zaak heeft natuurliefhebbers in Thailand met stomheid geslagen.  

De provinciale rechtbank van Thong Pha Phum heeft alle vijf beklaagden schuldig bevonden aan het lokken of ontvoeren van wilde dieren van hun territorium, het vertonen van schadelijk gedrag jegens hen en het afvuren van jachtgeweren, en worden gezien als afzonderlijke misdrijven.  

De schuldbekentenis van de aanklagers resulteerde echter in een halvering van hun straf, zo meldt KhaoSod.  Ze werden oorspronkelijk veroordeeld tot negen en een half jaar gevangenisstraf.

De rechtbank oordeelde dat de redenering achter de rechtszaak, die was aangespannen uit woede dat de Bengaalse tijgers hun vee hadden opgegeten en om hun eigendommen te verdedigen, niet de juiste beslissing was.  Dit ernstige probleem brengt niet alleen het milieu en de natuur in gevaar, maar vormt ook een illegale daad. 

Alle vijf beschuldigde stropers hadden vier geweren, andere vuurwapens en extra uitrusting in beslag genomen, waaronder 176 munitiepatronen, twee flacons buskruit en één zak buskruit in beslag genomen door agenten om te bewijzen dat ze een plan hadden om op wilde dieren te jagen en voor een lange periode in het bos te leven.

De ambtenaren vonden de karkassen van de twee Bengaalse tijgers in perfecte staat met een uniforme vacht van kop tot staart.  Hun vlees en botten waren gerookt om rotten te voorkomen, wat suggereert dat de vijf beklaagden probeerden te profiteren van de karkassen.  

De rechtbank oordeelde dat alle vijf beschuldigde stropers op de hoogte waren van de dure handel in Bengaalse tijgerkarkassen.  De uitspraak heeft dierenliefhebbers en natuurbeschermers geschokt, en velen hebben sociale media gebruikt om hun verontwaardiging te uiten.  Velen roepen op tot strengere straffen voor stroperij om de slinkende populaties van deze majestueuze dieren te beschermen.

Bengaalse tijgers worden ernstig bedreigd en er zijn tegenstrijdige berichten over hoeveel er nog in de wereld zijn.  Schattingen lopen uiteen van 2.500 tot 3.330.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de Thaise media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Centraal-Thailand 
Bron: Khaosod.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!