Veel expats vrezen het nieuwe belastingbeleid van Thailand

BANGKOK:- Premier Srettha Thavisin kon niet duidelijker zijn: “Je moet belasting betalen over het inkomen dat je verdient, ongeacht hoe je het verdient.” Hij verwees naar de “verduidelijking” van de belastingdienst dat zij vanaf januari 2024 van plan is om buitenlandse inkomsten te belasten op alle personen, Thais of buitenlanders, die jaarlijks meer dan zes maanden in het land hebben gewoond. 

De verklaring van het ministerie dichtte specifiek de maas in de wet dat iedereen aan de belasting zou kunnen ontsnappen door de overdracht van het geld uit te stellen tot een later belastingjaar, bijvoorbeeld door het in buitenlandse fondsen te houden.

Het is algemeen bekend dat de aantredende Pheu Thai-regering megafondsen moet inzamelen voor haar welzijnsbeleid, bijvoorbeeld het portemonneeprogramma van 16 miljard dollar (560 miljard Thaise baht) om 10.000 baht aan alle volwassen Thais te betalen als een regeneratieve economische zet. 

Het beleid heeft echter duidelijk de Thaise expatgemeenschap geschokt, die dacht dat ze belastingvrij waren tenzij ze officieel in Thailand werkten. De vorige regering, onder leiding van generaal Prayut Chan-o-cha, had haar visa voor lang verblijf op de markt gebracht, vooral Elite, juist op grond van het feit dat buitenlanders hier meestal vrijgesteld waren van het betalen van inkomstenbelasting.

Het eerste grijze gebied voor expats is registratie. In tegenstelling tot wat sommige berichten beweren, zal er bij aankomst geen geld worden afgetrokken. Het systeem zal in eerste instantie bestaan ​​uit zelfregistratie waarbij belastingplichtige expats die langer dan 180 dagen in Thailand verblijven, zich online registreren bij de belastingdienst om een ​​TIN- of belastingidentificatienummer te ontvangen. Vermoedelijk zullen er in latere aankondigingen verdere richtlijnen over deze procedure worden gegeven. 

Uiteraard wordt de zelfregistratie ondersteund door alle details van buitenlandse transacties, die dankzij de technologische vooruitgang nu gemakkelijker te traceren zijn. Rijke expats zullen waarschijnlijk een belastingadvocaat kiezen om namens hen de formulieren in te vullen.

De volgende onduidelijkheid voor buitenlanders is de dubbele belastingovereenkomst (DTA), die bestaat tussen 61 landen en Thailand. Dit betekent dat sommige expats kunnen profiteren van Thaise belastingvermindering door middel van belastingvrijstellingen of belastingkredieten als aan specifieke voorwaarden is voldaan. Het meest voorkomende voorbeeld is het pensioeninkomen (staat of werk) dat wordt belast in het bronland. 

Om nog maar te zwijgen over het feit dat de inkomsten mogelijk in het thuisland worden belast, ook al is er geen formele overeenkomst met Thailand. Dit hele gebied heeft officiële opheldering nodig om een ​​bureaucratische nachtmerrie en grove desillusie te voorkomen.

De nieuwste inkomstenbelastingregels zijn niet van toepassing op buitenlanders die minder dan 180 dagen per jaar in Thailand verblijven. Als hij of zij bijvoorbeeld vier miljoen baht naar Thailand zou overmaken om een ​​condominium te kopen, zou de personenbelasting, zoals onlangs gedefinieerd, niet werken. Maar een expat die hier het grootste deel van het jaar woont, kan merken dat een soortgelijke overdracht verstrikt kan raken in het inkomstennet. 

Er kunnen nog veel meer voorbeelden worden aangehaald, naast de aankoop en verkoop van onroerend goed, om te illustreren dat de duivel in de details zit. Wat absoluut duidelijk is, is dat de Thaise tentakels van de inkomstenbelasting zich uitbreiden tot voorbij de rijke Thai die geld verdienen in het buitenland (of thuis) en dit verbergen op buitenlandse rekeningen of buitenlandse banken.

De afgelopen veertig jaar zijn buitenlanders (tenzij ze hier met een arbeidsvergunning werken) grotendeels vrijgesteld van inmenging door de belastingdienst. Het was een discretionaire bevoegdheid en geen recht. Sommige Thais zijn ook in deze categorie opgenomen, bijvoorbeeld buitenlandse werknemers die kleine bedragen terugsturen naar hun families in Thailand. 

Er wordt in expatkringen al veel gepraat over het verlaten van Thailand. Wat nodig is, is een beleidsverklaring van de belastingdienst of de kabinetsautoriteiten, ook al wordt erkend dat een complexe situatie zich in een proefperiode bevindt en dat nog maanden kan blijven. Soms is zwijgen het beste beleid, maar in dit geval dus niet.

Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: PattayaMail 

Tags:

3 gedachten aan “Veel expats vrezen het nieuwe belastingbeleid van Thailand”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!