Vandaag is het Asanha Bucha Day een speciale boeddhistische feestdag in Thailand

THAILAND:- De Asanha Bucha-dag is een speciale boeddhistische feestdag in Thailand die de dag markeert waarop Boeddha meer dan 2500 jaar geleden zijn eerste preek hield in Benares in India.  De exacte datum van de vakantie wordt bepaald door de wassende maan en de maanmaanden, maar wordt meestal elk jaar in juli of augustus gehouden.  

In 2021 valt het op 26 juli, dus vandaag begint dan ook de periode van de Boeddhistische Vasten.

Er zouden 3 feestdagen op rij zijn – maandag, dinsdag en woensdag (de verjaardag van HM The King) dit jaar, maar deze werden afgelopen dinsdag werd door de regering opgegeven omdat de Covid-situatie in het koninkrijk erger werd.

Asahna Bucha is een nationale feestdag in Thailand.  Het verving de boeddhistische vastentijd als een feestdag in 2007. De datum in de westerse kalender hangt af van de maancyclus.  Het is ook bekend als Asalha Puja of Dhamma-dag.

Omdat de Asanha Bucha-dag dit jaar op een weekenddag valt, is maandag 26 juli uitgeroepen tot een feestdag in heel Thailand.

Boeddha hield zijn eerste preek in een hertenkamp en vanuit deze preek werd de Dharma (leer) van de Boeddha gesymboliseerd als een wiel.  De Dharmachakra staat ook bekend als het wiel des levens, het wiel van de wet of het wiel van de leer en is te zien op vlaggen in tempels en gebouwen in heel Thailand.  Evenzo zijn afbeeldingen of modellen van herten vaak te zien bij tempels of in afbeeldingen van de Boeddha.

Net als veel andere boeddhistische festivals en feestdagen, is Asahna Bucha (ook geschreven als Asalha Puja en andere Engelse equivalenten) een dag waarop Thaise boeddhisten verdienste zullen maken en de lokale wat zullen bezoeken.  Traditioneel worden kaarsen geschonken aan de wat voor Asahna Bucha en worden processies met kaarsen gehouden in verschillende steden in Thailand.

De traditie gaat terug tot de tijd vóór elektriciteit, waar tijdens de donkere dagen van het regenseizoen extra licht nodig was in de tempel.  Lokale mensen zullen ook ‘wian tian’ zijn, wat inhoudt dat je rond de wat loopt met een brandende kaars, lotusbloemen en wierook.  De dag na Asahna Bucha is weer een belangrijke dag met Wan Khao Phansa die het begin markeert van de drie maanden durende ‘Phansa’-periode die soms wordt aangeduid als ‘Boeddhistische vastentijd’.

Ter gelegenheid van deze speciale dag worden er ceremonies gehouden in tempels in heel Thailand.  Veel Thaise mensen keren terug naar hun voorouderlijk huis om offers te schenken aan tempels en naar preken te luisteren, maar dit jaar heeft de regering er bij de mensen op aangedrongen om de dag lokaal te herdenken en zich bewust te zijn van alle preventiemaatregelen.

 ’s Avonds voeren ze vaak een ceremonie uit die ‘wian tian’ wordt genoemd, waarbij ze met de klok mee rond het hoofdheiligdom van de tempel lopen met een kaars, wierookstokjes en lotusbloemen.  Overdag zingen monniken mantra’s en prediken de eerste preek van de Boeddha.

Olleke Bolleke in Thailand 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!