Thailand: Pegasus-spyware gevonden op dissidente telefoons

In Thailand is Pegasus-spyware gevonden op de telefoons van 30 activisten die betrokken waren bij protesten.  Dat blijkt uit onderzoek van Amnesty International en twee andere organisaties.  Het is de eerste keer dat deze spyware in het land wordt ontdekt.

 De Thaise maatschappelijke organisatie iLaw, Digital Reach en Amnesty’s Citizen Lab hebben gezamenlijk het rapport Parasite that Smiles: Pegasus Spyware Targeting Dissidents in Thailand uitgebracht.  Daaruit blijkt dat tussen 2020 en 2021 30 telefoons zijn besmet met de kwaadaardige software. De telefoons waren van prominente personen die massale protesten voor democratie leidden.  Samen met mensenrechtenverdedigers en academici riepen zij op tot ingrijpende politieke en economische hervormingen.

Deze bevindingen volgen op alarmerende rapporten die Apple naar veel Thaise activisten stuurde dat ze het doelwit waren van de spyware in november 2021. Amnesty’s Security Lab bevestigde onafhankelijk vijf van de gevallen door middel van forensische analyse.

Surveillance in steeds meer landen
“We kunnen Thailand nu officieel toevoegen aan de groeiende lijst van landen waar mensen die vreedzaam om verandering vragen, meningen uiten of regeringsbeleid bespreken het doelwit zijn van agressief toezicht”, zegt Etienne Maynier van Amnesty International.  “Dit eist een zware tol van hun vrijheid van meningsuiting, privacy en gevoel van veiligheid.  De schaal van dit toezicht is mogelijk groter en schadelijker dan nu bekend is.’

Volgens het rapport is Pegasus-spyware gevonden op de telefoons van onder meer Arnon Nampa, Benja Apan en Panusaya Sithijirawattanakul, ook wel bekend als Rung.  Keer op keer zijn ze door de autoriteiten ten onrechte beschuldigd van het vreedzaam uitoefenen van hun recht van vergadering en vrijheid van meningsuiting.

De autoriteiten nemen geen contact op met deze demonstranten, academici en mensenrechtenverdedigers, maar gebruiken surveillance om ze lastig te vallen, te intimideren en aan te vallen.  Daarmee proberen ze ze te breken en een boodschap mee te geven aan de samenleving.  Deze nieuwe onthullingen zijn een schokkend voorbeeld van hoe autoriteiten kunnen bukken om vreedzame kritiek te onderdrukken.

Moratorium nodig
NSO Group, het bedrijf achter Pegasus, beweert dat het alleen producten verkoopt aan inlichtingendiensten van de overheid en wetshandhavingsinstanties.  Staten hebben op grond van het internationaal recht bindende verplichtingen, niet alleen om de mensenrechten te respecteren, maar ook om ze te beschermen tegen misbruik door derden, waaronder particuliere bedrijven.

Amnesty International blijft aandringen op een wereldwijd moratorium op de verkoop, overdracht en het gebruik van spyware totdat er wettelijke waarborgen zijn voor het gebruik van spyware.

Amnesty’s oproep
De Thaise autoriteiten moeten snel een onafhankelijk onderzoek starten naar het gebruik van Pegasus-spyware en de nodige stappen ondernemen om een ​​veilige omgeving voor gemeenschapsbetrokkenheid te creëren.  Dit betekent dat er wijzigingen moeten komen in de wetgeving die staatstoezicht mogelijk maakt, waaronder de Wet computercriminaliteit, de Cybersecuritywet en de Nationale Inlichtingenwet.  Deze wetten moeten in overeenstemming worden gebracht met de internationale mensenrechtenwetgeving.  Er moeten ook waarborgen worden getroffen om het recht op privacy en vrijheid van meningsuiting, vereniging en vreedzame vergadering te beschermen.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 

Content: Redactie AI
Bron: Amnesty international 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!