In Thailand ontstaat steeds meer kritiek vanwege de ecologische schade als gevolg van Loi Krathong-plastic

PATTAYA:- Op sociale media gaan stemmen op om te pleiten voor het afzien van drijvende ‘zee krathongs”’ tijdens Loi Krathong op 27 november van dit jaar. Dit met als doel afval en milieuschade te verminderen, delen prominente sociale milieupagina’s de boodschap actief vanuit verschillende perspectieven.

Zo dringt de Facebook pagina “Monsoongarbage Thailand” bijvoorbeeld aan op het annuleren van het vrijgeven van krathongs op zee, zoals een lange traditie en een toeristische trekpleister is.

Hun standpunt is duidelijk: “Annuleer de introductie van zee krathongs, en als vermindering niet mogelijk is, stop dan met het drijven ervan in open waterbronnen.”

Ze merken op dat het vrijkomen van de vaak plastic drijvende lantaarns in onbeheerde waterlichamen aanzienlijke schade aan het milieu veroorzaakt, waaronder zwerfvuil en metaalafval op stranden en kanalen.

Er moet een einde komen aan de traditie “tenzij er een goed beheerd systeem bestaat”, betoogt de pagina. “Dit is geen verontschuldiging aan de godin van het water; het gaat over het doden van de zee en rivieren. Mensen zijn bijzondere wezens. We aanbidden het onzichtbare terwijl we de zichtbare natuur schaden.”

De pagina ‘Milieuman’ geeft een beknopte en praktische boodschap voor 27 november. “Verminder afval, vergeet krathongs over.” Wat moeten ze in plaats daarvan laten drijven, vragen ze, en ze bieden vervolgens milieuvriendelijke alternatieven aan, zoals drijvende krathongs in afgesloten ruimtes, het terughalen van krathongs na gebruik, het gebruik van ijslantaarns, het minimaliseren van versieringen, het laten drijven van een enkele lantaarn met een groep, het vermijden van papiernaaien pinnen in de krathongs.

De pagina “Trash Mission Thai Mueang” promoot het verantwoord uitbrengen van lantaarns en moedigt mensen aan de impact op het milieu te minimaliseren door zich te onthouden van drijvende lantaarns in de zee. Ze stellen voor om de uitstoot van lantaarns te beperken tot afgesloten ruimtes om afval op te vangen, milieuvriendelijke lantaarns te creëren, geen materialen te gebruiken die schadelijk zijn voor het waterleven en ervoor te zorgen dat er geen afval achterblijft tijdens lantaarnevenementen.

Een groeiend aantal jongeren steunt de aanpak van ‘geen krathongs in open ruimtes’. Ze zijn van mening dat respect tonen aan de Godin van het Water weliswaar belangrijk is, maar dat dit wel moet gebeuren zonder de waterbronnen en het milieu te schaden.

Na het jaarlijkse lantaarnfestival is het gebruikelijk om talloze afgedankte krathongs in open water te zien drijven. Ondanks de inspanningen van de autoriteiten om jaarlijks zwerfvuil te verzamelen, vervuilen sommige drijvers het milieu en vormen ze een gevaar voor het waterleven.

In 2022 werden zo’n 24.516 krathongs gevonden, wat neerkomt op een stijging van 4,3% vergeleken met de 3,5% van het voorgaande jaar.

Olleke Bolleke in Thailand 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!