In strijd met de wet verbrandt een onbekend persoon een groot suikerrietveld in de Isaan waardoor drastische  hoeveelheid PM 2,5-stof opstijgt 

PHIMAI:- Een felle aanhoudende brand verwoestte honderden rai suikerrietvelden in Korat, waardoor PM 2,5-stof opsteeg. Ambtenaren mobiliseerden zich om water te spuiten om te voorkomen dat het zich verder zou verspreidde en de huizen van mensen zou verbrandden.

In de provincie Nakhon Ratchasima werden op de avond van 5 januari 2024 de politie van Phimai op de hoogte gebracht van een brand in een groot gebied met suikerrietvelden. 

In Ban Nikhom Phatthana is dringend om steun gevraagd voor meer brandweerwagens van de gemeente Rang Ka Yai ook uit nabijgelegen gebieden werden in totaal meer dan tien blusvoertuigen gemobiliseerd om het vuur te doven zodat het zich niet zou verspreiden en de huizen van mensen in de nabijgelegen gebieden zou verbranden. 

Toen ze ter plaatse kwamen, ontdekten ze dat het suikerrietveld hevig in brand stond. Gecombineerd met warm, droog weer en harde wind verspreidde het vuur zich razendsnel. Omdat droge suikerrietbladeren een goede brandstof zijn. Het duurde ruim 2 uur voordat de brand onder controle was.

Uit de inspectie bleek dat meer dan 100 rai suikerriet door brand waren beschadigd. Vermoedelijk heeft iemand een sigarettenpeuk langs de kant van de weg gegooid. Of misschien wordt er illegaal brand gesticht zonder dat er op de wet wordt gelet. Hierdoor vlogen de vonken snel weg en verbrandde het suikerriet. 

Er was een enorme rookontwikkeling,stank en roetverspreiding in het gebied, waardoor een nabij gelegen dorp is getroffen door een hoge mate van stofvervuiling met PM 2,5. 

De politie zal contact opnemen met de eigenaren van de suikerrietplantages om de oorzaak van de brand verder te onderzoeken.

Olleke Bolleke in de Isaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!