In Nederland zijn géén tweedehands medische handschoenen uit Thailand aangetroffen

DEN HAAG:- In Nederland zijn geen gebruikte medische handschoenen verkocht alsof ze nieuw waren. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, waar gedupeerde kopers zich zouden melden, heeft nog nooit meldingen gekregen, zegt een woordvoerder. Het is weleens gebeurd dat een levering niet voldeed, maar niet op zo’n grote schaal. Ook het Landelijk Consortium Hulpmiddelen heeft er nog nooit over gehoord, meldt het ministerie van Volksgezondheid, waar het consortium onder valt.

De Amerikaanse nieuwszender CNN meldt dat Thaise bedrijven sinds het begin van de coronapandemie miljoenen inferieure en gebruikte medische handschoenen hebben geleverd aan afnemers in de Verenigde Staten. Volgens CNN is het slechts het topje van de ijsberg. Op beelden van CNN zijn stapels handschoenen te zien met gaten erin, bloedvlekken erop of die verkleurd zijn door het wassen. Soms zaten ze verpakt in dozen van gerenommeerde producenten.

Een van de distributeurs waar CNN mee praatte waarschuwde in februari en maart Amerikaanse overheidsdiensten dat hij handschoenen had ontvangen van het Thaise bedrijf Paddy the Room die ondermaats waren. Uit invoerdocumenten blijkt desondanks dat dit bedrijf nog tot de zomer miljoenen handschoenen aan andere kopers in de VS heeft geleverd. Volgens CNN heeft Paddy the Room sinds 2020 bijna 200 miljoen paar handschoenen verkocht aan Amerikaanse bedrijven. Het is onbekend hoeveel van die handschoenen uiteindelijk aan artsen en ziekenhuizen zijn geleverd. Ook over andere leveranciers uit Thailand en Vietnam zijn klachten bekend.

Inmiddels zouden de Amerikaanse en de Thaise politie onderzoeken zijn begonnen naar de praktijken, aldus CNN.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Redactie TMG
Bron: Telegraaf.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!