Het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Thailand bezorgd over situatie Myanmar

~JE GEWETEN GEWELD AAN DOEN~
(Tegen je eigen overtuiging in gaan)

BANGKOK:- Een woordvoerder van het Thaise ministerie van Buitenlandse Zaken van Thailand sprak zijn bezorgdheid uit over de situatie buurland Myanmar met het toenemende geweld dat daar woedt.  Ze riepen het land op, verwikkeld in protesten en gewelddadige schermutselingen tegen de militaire junta die op 1 februari de macht greep, om de afspraken te volgen die waren overeengekomen door leiders van de omliggende Zuidoost-Aziatische landen.

In april kwamen de leiders en vertegenwoordigers van de landen van de ASEAN-alliantie in Jakarta bijeen om te werken aan een oplossing voor de Birmese burgerlijke onrust en militaire machtsovername die is uitgegroeid tot een humanitaire crisis.  De groep bereikte een consensus over een vijfpuntenplan om vooruitgang te boeken, waaronder een einde aan het geweld, het aanstellen van een speciale gezant om het land te bezoeken en verdere politieke discussies ongemoeid te laten.

Tot dusverre heeft de Birmese militaire junta weinig of geen vooruitgang geboekt met deze plannen en vertoont ze geen tekenen van enige verbetering op korte termijn.  De vertegenwoordiger voor Thailand zei dat de Thaise regering nauwlettend in de gaten houdt wat er in Myanmar gebeurt en zeer bezorgd is over de gewelddadige confrontaties in het hele land.  Hij benadrukte de noodzaak om alle politieke gevangenen vrij te laten en onmiddellijk tastbare stappen te ondernemen om de vijfpuntenconsensus te vervullen.

Nu worden meer dan 4.500 Birmese dissidenten vastgehouden en zijn er minstens 847 doden gemeld, aangezien de militaire junta de protesten en opstandelingengroepen die tegen hen werken niet heeft kunnen beteugelen.  De dagelijkse demonstraties in steden in het hele land zijn sinds de staatsgreep van 1 februari niet verdwenen, en opstandelingen die al tientallen jaren in conflict zijn met het leger en met elkaar, hebben een kansen gevonden om het land in de chaos aan te vallen.

QqqDe juntaleider Min Aung Hlaing zei onlangs verrast te zijn dat zoveel mensen bezwaar maakten tegen zijn staatsgreep, hoewel de leiders en de partij die hij omverwierp 80% van het parlement wonnen.

Afgelopen vrijdag ontmoetten twee ASEAN-vertegenwoordigers Min Aung Hlaing, maar boekte geen concrete resultaten.  Critici zeggen dat de lijst met verzoeken van ASEAN een zwak en tandeloos antwoord was, en de bijeenkomst van dit weekend leverde ook al geen voordelen op, maar gaf de juntaleider juist een grotere legitimiteit.

 Onder de zachte en actieloze reactie van landen in de reden, hebben veel ogen zich gericht op Thailand, het land dat de langste gedeelde grens heeft met buurland Myanmar.  Terwijl Thailand een oogje in het zeil heeft gehouden voor de angst voor vluchtelingen en mogelijk geweld dat over de grens stroomt, maar geen zichtbare actie heeft ondernomen.

Sommigen wijzen erop dat de huidige heersende klasse van Thailand het resultaat is van haar eigen soortgelijke militaire coup slechts 7 jaar geleden, zij het met minder geweld, bloedvergieten of humanitaire crisis.  Op de vraag waarom Thailand niet meer aan Myanmar doet, zei de regeringswoordvoerder dat de Thaise traditionele diplomatie terughouden en discreet is, en dat veel acties buiten het publieke oog vallen, een manier die volgens hen effectiever zou zijn.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft. We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik, mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Azië 
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!